ORIGINAL_ARTICLE
نرخگذاری بیمه شاخص آب و هوایی- رهیافت تابع مفصل مویرگیکانونی
تولیدات باغی مانند تولید سیب، در معرض انواع ریسکهای ناشی از شرایط نامساعد آب و هوایی قرار دارند. این نوع ریسکها عنصری گریزناپذیر ولی قابل مدیریت هستند. بیمه کشاورزی از جمله برنامههای موثر در مدیریت ریسک آب و هوایی است. اما طرحهای فعلی بیمه چالشهایی نظیر هزینه مبادله بالا و مسائل ناشی از اطلاعات نامتقارن یعنی انتخاب نامناسب و مخاطرات اخلاقی را دارند بنابراین مطالعه حاضر یک برنامه بیمهای مناسب برای تولید سیب دماوند را ارائه میدهد که معروف به بیمه شاخص آب و هوایی است. در این راستا، اطلاعات مربوط به عملکرد سیب و متغیرهای آب و هوایی طی سالهای1395-1366 از سازمان جهادکشاورزی و ایستگاه هواشناسی جمعآوری گردید. ساختار وابستگی بین متغیرهای عملکرد محصول سیب و متغیرهای آب و هوایی با استفاده از مفصل مویرگی کانونی به عنوان توزیع توام برای تعیین خسارت مورد انتظار بررسی شد. سپس با استفاده از خسارت مورد انتظار حق بیمه بیمه شاخص آب و هوایی اندازهگیری شد. مقدار حق بیمه در سال زراعی 96-1395 برابر 11/32546 هزار ریال به دست آمد، که از مقدار حق بیمه بیمه فعلی متفاوت است. این اختلاف به دلیل ماهیت متفاوت دو نوع بیمه و حالت دستوری و اداری بودن طرح فعلی بیمه است.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-14368-fa.pdf
2018-12-29
1
14
بیمه شاخص آب و هوایی
مفصل مویرگی کانونی
روش بیزین
سیب درختی
دماوند
Weather-Based Index Insurance Pricing- Canonical Vine Copula Function Approach
Gardening products, like apple, are exposed to a variety of risks caused by unfavorable weather conditions. This kind of risk is unavoidable, but manageable. Agricultural insurance is an effective scheme in weather risk management. Nevertheless, current insurance schemes have challenges, such as high transaction costs, and problems caused by asymmetric information, i.e. adverse selection and moral hazard. Therefore, this study aimed to present an appropriate insurance scheme for apple production in Damavand, the so-called “weather-based index insurance”. In this regard, the information on apple yield and weather variables was collected between 1987-2016, from Iranian Agriculture Jihad Organization and the local meteorological station. The dependency structure between apple yield and weather variables was investigated by C-Vine Copula as a joint distribution to compute the expected loss. Then, according to the expected loss, weather-based index insurance premium was measured. The premium amount was equal to Thousand Rials 32,546.11 in the crop year 2016-17, which is different from the current insurance premium. This difference is because of the distinct nature of the two insurance schemes and the imperative and official mode of current insurance scheme.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-14368-en.pdf
2018-12-29
1
14
Adverse weather
Apple
Bayesian method
Damavand
Expected loss.
S.
Torabi
1
Department of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Islamic Republic of Iran.
AUTHOR
A.
Dourandish
dourandish@um.ac.ir
2
Department of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Islamic Republic of Iran.
AUTHOR
M.
Daneshvar
3
Department of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Islamic Republic of Iran.
AUTHOR
A.
Kianirad
4
Department of Agricultural Economics, Agricultural Planning, Economic and Rural Development Research Institute (APERDRI), Tehran, Islamic Republic of Iran.
AUTHOR
H.
Mohammadi
5
Department of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Islamic Republic of Iran.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
کشاورزان جوان در بخش کشاورزی ترکیه: برنامه حمایت از کشاورزان جوان
هرچند بخش کشاورزی ترکیه از نظر اقتصاد ملی اهمیت دارد، اما از نظر سرمایه انسانی این بخش با مسائل ساختاری مهمی دست به گریبان است. به منظور حل این مسایل، در سال 2016، در چارچوب " پروژه ملی کشاورزی" ابزاری سیاستی به نام " پروژه حمایت از کشاورزان جوان" (YFPS) افزوده شد. هدف پژوهش حاضر ارزیابی ضوابط مورد استفاده برای انتخاب افراد بهره مند از این پروژه در چارچوب YFPS در ترکیه بود. به این منظور یک نظر سنجی تهیه و انجام شد تا ویژگی های کشاورزان جوان بهره مند از این پروژه تعیین شده و مشخص شود که تا چه اندازه ضوابط انتخاب در خدمت اهداف پروژه حمایتی است. نظر سنجی در منطقه TR 71 که در مرکز ترکیه قرار دارد در سال 2017 انجام شد. در مجموع، 248 کشاورز جوان ( 139 نفر بهره مند از پروژه و 109 نفر غیر بهره مند) مصاحبه شدند. روش تحقیق در این پژوهش رگرسیون نوعی (Categorical Regression) بود. نتایج نشان داد که متقاضیانی که بهره بیشتری از YFPS بردند به این ترتیب بودند: زنان< متاهلین< افراد بین 30-18 سال< افراد ساکن در مناطقی با شمار ساکنین کمتر از 1000 < افراد آموزش دیده برای تولید کشاورزی< معلولین/ اقوام شهدا،ghazi، و کسانی که مشاغلی با درآمد سالانه 10000 لیر ترکیه یا کمتر دارند. باید گفت که YFPS با تشویق جوانان در مناطق روستایی جان تازه ای به کشاورزی دمیده است، ولی چنین برنامه حمایتی باید ایجاد مشاغلی را هدف قرار دهد که از نظر اقتصادی پایدار و معتبر باشد.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-16634-fa.pdf
2018-12-29
15
26
Young Farmers in Agriculture Sector of Turkey: Young Farmers Support Program
Although Turkey's agricultural sector is important in terms of national economy, it faces some important structural problems such as decrease in human capital in the agricultural sector. In order to solve these problems, within the "National Agricultural Project", a policy instrument named "Support for Young Farmers Projects" (YFPS) was added to the support in 2016. The aim of this study was to evaluate the criteria used in the selection of the beneficiaries of young farmers' support within the scope of YFPS in Turkey. A survey was prepared to determine what features young farmers benefiting from project support have and the extent to which the selection criteria served the purposes of the support program. The survey was conducted in the TR 71 Region, which is at the center of Turkey, in June-August, 2017. A total of 248 young farmers (139 supported, and 109 non-selected farmers for support) were interviewed. The methodology used in this study was the Categorical Regression. The results showed that the applicants who benefited more from YFPS were in the following order: Female> married> those aged 18-30> people from rural areas with a population of 1,000 or less> those with education in agricultural production> the disabled / martyr’s relatives / ghazi, and those from enterprises with an annual income of TL 10,000 or less. YFPS has breathed new life into agriculture by encouraging youths in rural areas, but this support has to be aimed at creating economically sustainable and viable enterprises.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-16634-en.pdf
2018-12-29
15
26
Human capital
Rural areas
Rural development
Young farmers.
M.
Kan
1
Department of Agricultural Economics, Agricultural Faculty, Ahi Evran University, Kırşehir, Turkey.
AUTHOR
F.
Tosun
2
Agricultural Economic and Policy Development Institute, Ministry of Food, Agriculture, and Livestock, Ankara, Turkey.
AUTHOR
A.
Kan
3
Department of Agricultural Economics, Agricultural Faculty, Ahi Evran University, Kırşehir, Turkey.
AUTHOR
H.
Gokhan Dogan
4
Department of Agricultural Economics, Agricultural Faculty, Ahi Evran University, Kırşehir, Turkey. 2
AUTHOR
I.
Ucum
5
Agricultural Economic and Policy Development Institute, Ministry of Food, Agriculture, and Livestock, Ankara, Turkey.
AUTHOR
C.
Solmaz
6
Agricultural Economic and Policy Development Institute, Ministry of Food, Agriculture, and Livestock, Ankara, Turkey.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
ساخت و استاندارد کردن مقیاس سنجش کیفیت جزوه های ترویج کشاورزی
در مصر، برای پخش اطلاعات کشاورزی غالبا از جزوه استفاده می شود.هدف پژوهش حاضر ساخت و برپاسازی مقیاسی کیفیتی برای جزوه های ترویج کشاورزی بود. فرایند ساخت این مقیاس شامل گام های زیر بود:1) وضوح مقیاس ساخته شده، 2)انتخاب آرایه و قالب بندی پاسخ، 3)گردآوری داده ها، و 4) تجزیه تحلیل روانشناسی. مقیاس مزبور دارای 33 آیتم بود برای اندازه گیری 5 دامنه(domain): مطالب محتوایی، فرآوری اطلاعات، ظاهر متن، نمودارها، طراحی و آرایه بندی. تحلیل آیتم ها، برآورد اطمینان سنجی و اعتبار سنجی با استفاده از یک گروه از متخصصین(N=78) انجام شد. درجه اطمینان دامنه ها قوی بود و مقدار آن در محدوده α=0.81 تا α=0.91 تغییر میکرد. نویسندگان مقاله فرایند اعتبار سنجی را با شواهد اعتبارمحتوا، اعتبار مربوط به ضوابط، اعتبار ساختار، و اعتبار تشخیصی(تمایزی) (discriminant validity) سنجیدند. بسته به نتایج مربوط به اطمینان و اعتبار، یک مقیاس به عنوان ابزاری مطمئن برای ارزیابی کیفیت جزوه های ترویج کشاورزی پیشنهاد شد. همچنین، پیآمدهای عملی برای برنامه ریزی و ارزیابی مطالب چاپی برای کارهای ترویج کشاورزی در این مقاله بحث شده است.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-12966-fa.pdf
2018-12-29
27
35
Measuring Quality of the Agricultural Extension Pamphlets: Scale Construction and Standardization
In Egypt, pamphlets are often used to disseminate agricultural information to farmers. The aim of this study was to construct and develop a scale of quality standards for agricultural extension pamphlets. The process to construct the scale involved the following steps: (1) The articulation of the construct; (2) Selection of response format; (3) Data collection; and (4) Psychometric analysis. The scale consists of 33 items measuring five domains: content; processing the information; the appearance of text; illustrations; and designing and formatting. Items analysis, reliability, and validity estimates were obtained by a group of experts (N= 78). The reliability of the domains was strong and ranged from (α= 0.81 to α= 0.91). The authors tested validation process by evidence of content validity, criterion-related validity, construct validity, and discriminant validity. Depending on the reliability and validity results, the scale was suggested as a reliable tool for assessing the quality of agricultural extension pamphlets. Implications for practice in planning and evaluation of printed materials for agricultural extension work are discussed.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-12966-en.pdf
2018-12-29
27
35
Psychometric analysis
Quality standards
Reliability of the domain
Validation process.
H. S.
Kassem
1
Department of Agricultural Extension and Rural Society, King Saud University, Riyadh 11451, Kingdom of Saudi Arabia.
AUTHOR
M. A.
Abdel-Magieed
2
Department of Agricultural Extension and Rural Society, Mansoura University, Mansoura 35516, Egypt.
AUTHOR
H. M.
El-Gamal
3
Department of Agricultural Extension and Rural Society, Mansoura University, Mansoura 35516, Egypt.
AUTHOR
F. O.
Aldosari
4
Department of Agricultural Extension and Rural Society, King Saud University, Riyadh 11451, Kingdom of Saudi Arabia.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر میانجی یادگیری سازمانی در رابطه بین گرایش کارآفرینانه و عملکرد سازمانی در سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان غربی، ایران
هدف اصلی این تحقیق بررسی اثر میانجی یادگیری سازمانی در رابطه بین گرایش کارآفرینانه و عملکرد سازمانی بود. جامعه آماری این تحقیق را تمامی کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان غربی در شمالغرب ایران تشکیل دادند (1004=N). بر اساس جدول بارتلت و همکاران (2001)، تعداد 240 نفر از کارشناسان با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی طبقهای انتخاب شد. برای گردآوری دادهها از پرسشنامه ساختارمند استفاده شده و دادهها با استفاده از تکنیک چند متغیره مدلسازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که گرایش کارآفرینانه از نظر آماری اثر مثبت معنیداری بر عملکرد سازمانی داشت (000/0=ρ-value، 660/0=β) و در حدود 44 درصد از واریانس آن را تبیین کرد. همچنین، متغیر یادگیری سازمانی از اثر میانجی در رابطه بین عملکرد سازمانی و گرایش کارآفرینانه برخوردار بود. پس از وارد کردن یادگیری سازمانی به عنوان متغیر میانجی در مدل، قدرت پیشبینی مدل تا 17 درصد افزایش یافت. بر اساس نتایج این تحقیق میتوان نتیجه گرفت، ضروری است که سازمان جهاد کشاورزی به منظور بیشینه کردن تأثیر گرایش کارآفرینانه بر عملکرد سازمانی، یادگیری سازمانی و مؤلفههای آن را تقویت نماید.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-15856-fa.pdf
2018-12-29
37
50
ملکرد سازمانی
گرایش کارآفرینانه
یادگیری سازمانی
ایران
Mediation Effect of Organizational Learning on the Relationship between Entrepreneurial Orientation and Organizational Performance in the Agriculture Jihad Organization of West Azerbaijan Province, Iran
The main purpose of this study was to investigate the mediating effect of Organizational Learning (OL) on the relationship between Entrepreneurial Orientation (EO) and Organizational Performance (OP). The target population of the study comprised of all experts of Agriculture Jihad Organization (AJO) of West Azerbaijan Province in the northwest of Iran (N= 1004). Two hundred and forty subjects were selected using a stratified random sampling method based on Bartlett et al. (2001) Table. A structured questionnaire was used to obtain data and Structural Equation Modeling (SEM) multivariate technique was used to analyze the data. The results showed that EO had a statistically significant positive effect on OP (P-value= 0.001, β= 0.660) and explained about 44% of its variances. Moreover, the variable OL mediated the relationship between EO and OP (P-value= 0.001, β= 0.423). After inclusion of OL as mediating variable in the model, the predictive power of the model increased by 17%. Based on the findings, it can be concluded that it is necessary for AJO to strengthen OL and its components in order to maximize the effect of EO on OP.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-15856-en.pdf
2018-12-29
37
50
Governmental organization
Performance assessment
Structured questionnaire
Structural equation modeling.
R.
Rezaei
1
Department of Agricultural Extension, Communication and Rural Development, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Islamic Republic of Iran.
AUTHOR
D.
Amin Fanak
2
Department of Agricultural Extension, Communication and Rural Development, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Islamic Republic of Iran.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
کار برد شبکه های عصبی مصنوعی برای پیش بینی عملکرد چند معیاری گندم زمستانه
در این پژوهش ، سه مدل مستقل برای پیش بینی عملکردهای گندم زمستانه ساخته شد. این مدل ها به گونه ای طراحی شده بود که پیش بینی عملکرد را در سه تاریخ 15 آوریل، 31 ماه مه، و 30 ژوئن ممکن می ساخت.در ساختن این مدل ها از شبکه مصنوعی با توپولوژی MLP(multilayer perceptron) بر پایه آمار هواشناسی (درجه حرارت هوا و بارندگی) واطلاعات مربوط به مصرف کودهای معدنی استفاده شد . داده ها در سال های 2015-2008 از 301 مزرعه در منطقه Wielkopolska لهستان برداشت شد. کیفیت پیش بینی ها ی به دست آمده از شبکه عصبی مصنوعی با تعیین خطاهای پیش بینی با استفاده از سنجه های RAE، RMS، MAEو MAPE ارزیابی شد. در مورد این مدل های پیش بینی، یک جنبه مهم این است که می توان بر مبنای آمار به روز هواشناسی و اطلاعات مصرف کود، عملکرد را در سال زراعی جاری پیشگویی کرد. در این پژوهش، کمترین مقدار خطای MAPE در شبکه عصبی مدل WW30_06 (30 June) و بر مبنای شبکه MLP با ساختار 19:19-15-13-1:1 برابر 85/8% بود. تحلیل حساسیت داده ها آشکار ساخت که کدام عوامل بیشترین تاثیر را روی عملکرد گندم زمستانه داشت. بالاترین رتبه (1) در تمام شبکه ها به طور یکسان به متغییر مستقل با نام میانگین درجه حرارت هوا از 1 سپتامبر تا 31 دسامبر سال قبل(T9-12_LY) تعلق داشت.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-13190-fa.pdf
2018-12-29
51
61
Application of Artificial Neural Networks for Multi-Criteria Yield Prediction of Winter Wheat
Three independent models were constructed for the prediction of yields of winter wheat. The models were designed to enable the prediction of yield at three dates: 15th April, 31st May, and 30th June. The models were built using artificial neural networks with MLP (multilayer perceptron) topology, based on meteorological data (air temperature and precipitation) and information on applications of mineral fertilizer. Data were collected in the 2008–2015 from 301 crop fields in the Wielkopolska region of Poland. The evaluation of the quality of predictions made using the neural models was verified by determination of prediction errors using the RAE, RMS, MAE and MAPE measures. An important feature of the constructed predictive models is the ability to make a forecast in the current agricultural year based on up-to-date weather and fertilization information. The lowest MAPE error values were obtained for the neural model WW30_06 (30th June) based on an MLP network with the structure 19:19-15-13-1:1, the error was 8.85%. Sensitivity analysis revealed which factors had the greatest impact on winter wheat yield. The highest rank (1) was obtained by all networks for the same independent variable, namely, the mean air temperature in the period from 1st September to 31st December of the previous year (T9-12_LY).
http://jast.modares.ac.ir/article-1-13190-en.pdf
2018-12-29
51
61
MLP network
Neural model
Predictive models
Winter wheat
Yield forecast.
G.
Niedbała
1
Institute of Biosystems Engineering, Faculty of Agronomy and Bioengineering, Poznan University of Life Sciences, Poland.
AUTHOR
J. R.
Kozlowski
2
Institute of Biosystems Engineering, Faculty of Agronomy and Bioengineering, Poznan University of Life Sciences, Poland.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
انبارداری با سرما دهی و انجماد به منظور حفظ کیفیت کلی خرمای “Deglet Nour”
در این پژوهش، کیفیت کلی خرمای “Deglet Nour” زیر تاثیر انبار داری در درجه صفر و 20 درجه سانتی گراد به مدت 30 روز با و بدون بسته بندی با هوای اصلاح شده (modified atmosphere packaging (MAP)) و نیز تاثیر انبارداری با انجماد در 20-،40-، و 80- درجه سانتی گراد به مدت 10 ماه وسپس نگهداری در 5 درجه سانتی گراد به مدت یک هفته، بررسی شد. بعد از دوره انبارداری، ویژگی های فیزیکوشیمیایی و کیفیت حسی، رشد میکربی، و آلودگی به پروانه Ectomyelois ceratoniae در خرما پایش شد. چنین مشاهده شد که درجه حرارت انبارداری تاثیر زیادی روی کیفیت کلی خرما داشت. حرارت صفر درجه سانتی گراد برای انبارداری خرمای تازه به مدت کوتاه یک ماه توصیه شد. روش MAP (6 kPa O2+ 12 kPa CO2) تاثیر مثبتی روی حفظ کیفیت کلی خرما در 20 درجه سانتی گراد داشت. با اینهمه، برای انبار داری به مدت طولانی (10 ماه در شرایط انجماد و سپس یک هفته در 5 درجه سانتی گراد) همه درجه حرارت های انجماد این آزمایش کیفیت کلی خرما را حفظ کرده و تفاوتی بین آن ها مشاهده نشد. از این قرار، به منظور کمینه کردن هزینه های کلی، درجه حرارت 20- درجه سانتی گراد به عنوان مناسبترین درجه حرارت برای انبارداری انجمادی به مدت طولانی در نظر گرفته شد. نتیجه اینکه این روش های سرمادهی و انجماد را می توان برای مصارف تجاری در مقیاس صنعتی توصیه کرد.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-14749-fa.pdf
2018-12-19
63
76
Chilling and Freezing Storage for Keeping Overall Quality of “Deglet Nour” Dates
The effect of storage at 0 and 20°C for 30 days with and without a passive Modified Atmosphere Packaging (MAP) and the effect of a freezing storage at -20, -40 and -80°C for 10 months followed by 1 week at 5°C on overall quality of Deglet Nour dates were studied. After the storage time, the physicochemical properties and sensory quality, microbial development, and moth infestation (Ectomyelois ceratoniae) of dates were monitored. It was observed that the storage temperature greatly affected the overall quality of dates. The 0°C was recommended for a short-term storage of fresh dates of one month. The MAP technique (6 kPa O2+12 kPa CO2) showed a positive effect on keeping overall quality of dates at 20ºC. However, for a long-term storage (10 months in frozen conditions plus 1 week at 5ºC), all freezing temperatures assayed kept the overall quality of dates and no differences were observed among them. In order to minimize the global costs, -20°C was considered as the most adequate temperature for a long-term freezing storage period. In conclusion, these chilling and freezing techniques could be recommended for commercial use at industrial scale.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-14749-en.pdf
2018-12-19
63
76
Cold storage
Commercial life
Date palm
Ectomyelois ceratoniae
MAP technique.
M.
Jemni
1
Regional Research Center in Oasis Agriculture of Degache, Tunisia.
AUTHOR
J. G.
Ramirez
2
Postharvest and Refrigeration Group, Department of Food Engineering, Universidad Politécnica de Cartagena (UPCT), Paseo Alfonso XIII, Cartagena, Murcia, Spain.
AUTHOR
M.
Oton
3
Institute of Plant Biotechnology, UPCT, Campus Muralla del Mar, Cartagena, Murcia, Spain.
AUTHOR
F.
Artés-Hernandez
4
Institute of Plant Biotechnology, UPCT, Campus Muralla del Mar, Cartagena, Murcia, Spain.
AUTHOR
K.
Harbaoui
5
Regional Center for Research in Field Crops, Beja, Tunisia.
AUTHOR
A.
Namsi
6
Regional Research Center in Oasis Agriculture of Degache, Tunisia.
AUTHOR
A.
Ferchichi
7
National Agronomic Institute of Tunisia, Street Charles Nicolle, Tunis, Mahrajene, Tunisia.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
خشک کردن برگهای نعناع: تأثیر دمای فرآیند بر پارامترهای آبزدایی، شاخصهای کیفی و مصرف انرژی
در این پژوهش، به منظور بررسی تأثیر دما بر پارامترهای آبزدایی و ویژگیهای فیزیکوشیمیایی برگهای نعناع، نمونهها در دماهای هوای 40، 50 و 60 درجه سلسیوس و سرعت هوای ثابت 1 متر بر ثانیه خشکانده شدند. مصرف انرژی فرآیند نیز مطالعه شد. انتقال جرم در برگها در طی فرآیند با استفاده از قاون دوم فیک مدل شد. ضرایب انتشار رطوبت و انتقال جرم به ترتیب در محدودههای 9-10×09/5-8-10×73/1 متر مربع بر ثانیه و 5-10×59/1-5-10×71/5 کیلوگرم آب بر متر مربع ثانیه به دست آمدند. هر دو پارامتر انتقال جرم با افزایش دمای هوا افزایش یافتند. دماهای بالاتر منجر به تغییرات بیشتر در رنگ و تخریب بیشتر کلروفیل و کارتئونیدها شدند. بر خلاف ظرفیت بازجذب آب برگهای خشک شده، مصرف انرژی ویژه فرآیند با افزایش دمای هوای خشک کردن افزایش یافت.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-16067-fa.pdf
2018-12-29
77
88
برگهای نعناع
رنگ
ظرفیت بازجذب
تجزیه شیمیایی
مصرف انرژی
Drying of Mint Leaves: Influence of the Process Temperature on Dehydration Parameters, Quality Attributes, and Energy Consumption
In this work, to assess the temperature effect on dehydration parameters and physicochemical characteristics of mint leaves, the samples were dried at air temperatures of 40, 50 and 60°C and constant air flow rate of 1 m s-1. Energy consumption of the process was also studied. Fick’s second law was used to model mass transport in the leaves during the process. Moisture diffusivity and coefficient of mass transfer were determined to vary in the range of 5.09×10-9-1.73×10-8 m2 s-1 and 1.59×10-5-5.71×10-5 kgwater m-2 s-1, respectively. Both of the mass transfer parameters were increased with increasing temperature. Higher temperatures caused more total color change and destruction of both chlorophyll and carotenoids. While the rehydration capacity of the dried leaves increased, the specific consumed energy of the process diminished with increasing drying air temperature.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-16067-en.pdf
2018-12-29
77
88
Color changes
Fick’s second law
Mass transfer
Rehydration capacity.
M.
Beigi
1
Department of Mechanical Engineering, Tiran Branch, Islamic Azad University, Tiran, Islamic Republic of Iran.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مدلسازی انتقال جرم طی خشککردن موز با استفاده از اتوماتای سلولی
برای اولین بار از اتوماتای سلولی جهت مدلسازی انتقال جرم طی فرآیند خشک کردن استفاده شد. اتوماتای سلولی یک روش مدلسازی گسسته با پتانسیل کاربردی قوی در شبیهسازی سیستمهای پیچیده است. در این پژوهش از یک اتوماتای سلولی دو بعدی به منظور مدلسازی فرآیند خشک کردن برشهای موز استفاده شد. سیستم در قالب یک شبکه با اندازه 90×30 سلول های مربعی شکل، با چهار حالت ممکن برای هر سلول و آرایش همسایگی ون نیومن طراحی شد. پیشروی منطقی مدل در شرایط مختلف فرآیند با تغییر عوامل مؤثر نظیر دمای خشککن، رطوبت نسبی هوای خشککن، سرعت جریان هوا و ضخامتهای مختلف نمونه آزمایش شد. اعتبارسنجی مدل با مقایسه دادههای تخمین زده شده توسط مدل و دادههای تجربی بدست آمده از خشک کردن نمونه در دماهای متفاوت (60، 70 و 80 درجه سانتیگراد) بررسی شد. دقت قابل توجهی که از این مدلسازی بدست آمد نتیجه پیاده سازی قوانین سادهای بود که توانست پیچیدگی یک فرآیند را به طور انعطافپذیر شبیهسازی کند و این پیامد نشان دهنده برتری کاربرد اتوماتای سلولی در مدلسازی فرآیند های غذایی است.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-13550-fa.pdf
1901-12-14
89
100
Modelling Mass Transfer during Hot Air Drying of Banana Using Cellular Automaton
Cellular Automaton (CA) was applied, for the first time, to model mass transfer during the drying process. CA is a discrete model with powerful potential application for simulating complex systems. In this paper, a two-Dimensional (2D) model was applied to simulate drying process of banana slices. The system was designed for a grid with size of 30×90 square cells, four possible states, and von Neumann neighborhoods. The logical trends of the model results were examined by running program for different process conditions such as various temperatures, air relative humidity values, air flow velocities, and sample thicknesses. Validation of the model was performed by comparing estimated and experimental data of banana drying for three temperatures (60, 70, and 80°C). The model showed high accuracy for predicting moisture content (R2 values higher than 0.99). Notable accuracy based on simple rules to pattern the complexity of the system and flexibility indicated the superior application of cellular automaton for modeling food processes.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-13550-en.pdf
1901-12-14
89
100
Discrete model
Drying process
Modeling food processes.
Z.
Farhaninejad
1
Departments of Food Science and Technology, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, 84156-83111, Islamic Republic of Iran.
AUTHOR
M.
Fathi
2
Departments of Food Science and Technology, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, 84156-83111, Islamic Republic of Iran.
AUTHOR
M.
Shahedi
3
Departments of Food Science and Technology, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, 84156-83111, Islamic Republic of Iran.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بهینه سازی فرمولاسیون نان بدون گلوتن شامل آردهای سورگوم، برنج و ارزن با استفاده از طرح مخلوط دی اپتیمال
گرایش به محصولات بدون گلوتن به دلیل شیوع بیماری سلیاک افزایش یافته است. آردهای سورگوم، برنج و ارزن برای تهیه محصولات بدون گلوتن بسیار مناسب می باشند. هدف از این تحقیق، بهینه سازی ترکیب آردهای سورگوم، ارزن، برنج برای تولید نان بدون گلوتن بر اساس طرح مخلوط دی اپتیمال می باشد. ویژگی آردها شامل رطوبت، پروتئین، چربی، خاکستر، فیبر و pH اندازه گیری شد. خصوصیات کیفی نان بدون گلوتن شامل حجم مخصوص، سفتی، ساختار سلولی مغز نان، ویژگی های تصویر و ارزیابی ارگانولپتیک نیز مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که ترکیب آردهای سورگوم، برنج و ارزن تأثیر قابل توجهی بر روی خواص فیزیکی و ارگانولپتیک نان بدون گلوتن دارد. افزایش مقدار آرد ارزن و سورگوم همراه با کاهش مقدار آرد برنج موجب افزایش حجم مخصوص و اندازه متوسط سطح حفرات و نرمتر شدن بافت نان بدون گلوتن گردید. رنگ و طعم نان های بدون گلوتن در مقادیر بالای آردهای برنج، سورگوم و ارزن بهبود یافت. نتایج ارزیابی ارگانولپتیک بافت با داده های بافت سنجی دستگاهی مرتبط بود. فرمولاسیون بهینه بر اساس ارزیابی ارگانولپتیک، حجم مخصوص، سفتی و ساختار سلولی مغز نان بدون گلوتن شامل 18/67% آرد سورگوم، 82/17% آرد برنج و 15% آرد ارزن با درجه مطلوبیت کل برابر با 791/0می باشد. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان می دهد که آردهای سورگوم، برنج و ارزن می توانند به جای آرد گندم برای تولید نان بدون گلوتن با کیفیت بالا مورد استفاده قرار گیرند. نتایج این تحقیق در تولید نان بدون گلوتن برای بیماران سلیاک قابل استفاده می باشد.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-16135-fa.pdf
2018-12-29
101
115
نان فاقد گلوتن
طرح مخلوط دی اپتیمال
آرد برنج
آرد سورگوم
آرد ارزن
Optimization of Gluten-Free Bread Formulation Using Sorghum, Rice, and Millet Flour by D-Optimal Mixture Design Approach
There is an increasing interest in Gluten-Free (GF) products as the prevalence of celiac disease. Sorghum, millet, and rice flours are the most suitable cereal flours for GF products. The objective of this study was to optimize mixtures of Sorghum Flour (SF), Rice Flour (RF), and Millet Flour (MF) for production of GF bread based on D-optimal mixture design approach. The characteristics of flours including moisture, proteins, fat, ash, fiber, and pH were measured. GF bread quality parameters such as specific volume, hardness, crumb structure, image characteristics and organoleptic evaluation were also analyzed. Our results revealed that three flour blends (SF, RF, and MF) had remarkable effect on physical and organoleptic properties of GF bread. Increasing MF and SF together with decreasing RF increased specific volume and mean cell area and produced GF breads with a softer texture. Color and taste improved with incorporation of RF, SF, and MF at high levels. The organoleptic evaluation of texture was correlated to instrumental texture analysis. The optimum formulation obtained according to organoleptic evaluation, specific volume, hardness, and crumb structure contained 67.18% SF, 17.82% RF and 15% MF with combined desirability equals to 0.791. In general, the results of the present study indicate that RF, SF, and MF can be used as a substitute for wheat flour in producing high quality GF bread. The data presented in this study could be useful in producing GF bread for celiac patients.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-16135-en.pdf
2018-12-29
101
115
Celiac
Desirability function
Optimum formulation
Organoleptic evaluation.
H. R.
Azarbad
1
Faculty of Food Science and Technology, Ferdowsi University of Mashhad, Islamic Republic of Iran.
AUTHOR
M.
Mazaheri Tehrani
2
Department of Food Science and Technology, Faculty of Food Science and Technology, Ferdowsi University of Mashhad, Islamic Republic of Iran.
AUTHOR
H.
Rashidi
3
Food Industries Department, Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Mashhad, Islamic Republic of Iran.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
واکنش تابعی Trichogramma evanescens پارازیتوئید تخم مینوز گوجهفرنگی Tuta absoluta روی سه واریته گوجه فرنگی
زنبور پارازیتوئید تخم، Trichogramma evanescens Westwood در برنامههای کنترل بیولوژیکی علیه مینوز گوجهفرنگی، Tuta absoluta Meyrick در اکوسیستمهای کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از مهمترین روابط میزبان- پارازیتوئید، واکنش تابعی میباشد که نوع و پارامترهای آن تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله ویژگیهای گیاه میزبان قرار میگیرد. واکنش تابعی زنبور T. evanescens در تراکمهای مختلف (2، 4، 8، 16، 32 و 64) تخم T. absoluta روی سه واریته گوجهفرنگی (مبیل، ریوگراند و ارلی یوربانا-703) در شرایط 2±26 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 10±50 درصد و نسبت روشنایی به تاریکی 16:8 مطالعه شد. نوع واکنش تابعی از طریق رگرسیون لجستیک و پارامترهای آن (قدرت جستجوگری و زمان دستیابی) از طریق مدل رگرسیون غیر خطی و با استفاده از نرم افزار SAS محاسبه گردید. واکنش تابعی زنبور روی واریتههای مبیل و ریوگرند از نوع سوم و روی ارلی یوربانا- 703 از نوع دوم بود. قدرت جستجوگری (a) برای هر تراکم میزبان با استفاده از معادله (a= bN0) بهترتیب 0368/0، 0736/0، 1472/0، 2944/0، 5888/0 و 1776/1 روی رقم مبیل و 0374/0، 0748/0، 1469/0، 2992/0، 5984/0 و 1968/1 بر ساعت بر روی رقم ریوگراند بهدست آمد. همچنین نرخ حمله روی رقم ارلی یوربانا- 703، 1045/0 بر ساعت بود. زمان دستیابی روی این واریتهها به ترتیب 0276/1، 1017/1 و 3289/1 ساعت با حداکثر نرخ پارازیتیسم 3/23، 7/21 و 06/18 تخم میباشد. پیشنهاد میشود که ساختار فیزیکی رقم ارلی یوربانا- 703 ممکن است در عملکرد پارازیتوئید تداخل ایجاد کند و منجر به اختلال در قدرت جستجوگری و توانایی پارازیتیسم آن شود. برخی جنبههای کاربردی این نتایج مورد بحث است.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-19862-fa.pdf
2018-12-29
117
127
واکنش تابعی
ارقام گوجه فرنگی
Functional Response of Trichogramma evanescens Parasitizing Tomato Leaf Miner, Tuta absoluta on Three Tomato Varieties
The egg parasitoid, Trichogramma evanescens Westwood, is used for inundative releases in biological control programs against the tomato leaf miner, Tuta absoluta Meyrick, in agro-ecosystems. One of the most important host-parasitoid interactions is functional response that its type and parameters are affected by different factors including host plant characteristics. In this research, functional response of T. evanescens to different egg densities (2, 4, 8, 16, 32, and 64) of T. absoluta was investigated in a growth chamber (26±2°C, 50±10% RH, and 16:8 hours L:D photoperiod), on three varieties of tomato (Mobil, Riogrande, and Early Urbana-703). Type of functional response was determined by logistic regression and its parameters, i.e. searching efficiency and handling time, were calculated by nonlinear regression model using SAS software. Functional response of this parasitoid was type III on Mobil and Riogrande and type II on Early Urbana- 703. Searching efficiency (a) for each host density was 0.0368, 0.0736, 0.1472, 0.2944, 0.5888, and 1.1776 on Mobil, and 0.0374, 0.0748, 0.1469, 0.2992, 0.5984, and 1.1968 h-1 on Riogrande varieties, respectively. Also, on Early Urbana-703, the attack rate was 0.1045 h-1. The handling time was 1.0276, 1.1017, and 1.3289 hours with maximum parasitism of 23.3, 21.7, and 18.06 eggs on these varieties, respectively. It is suggested that physical structure of Early Urbana-703 variety may interfere with the parasitoid’s performance, resulting in an impaired searching efficiency and parasitism ability. Some applied aspects of the findings are discussed.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-19862-en.pdf
2018-12-29
117
127
Biological control
Host density
Search rate
Tomato moth
Trichogrammatids.
R.
Ghorbani
1
Department of Plant Protection Research, Lorestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Khorramabad, Islamic Republic of Iran.
AUTHOR
A. A.
Seraj
2
Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, Shahid Chamran University of Ahwaz, Ahvaz, Islamic Republic of IRAN.
AUTHOR
H.
Allahyari
3
Department of Plant Protection, College of Agriculture, University of Tehran, Karaj, Islamic Republic of Iran.
AUTHOR
S.
Farrokhi
4
Iranian Research Institute of Plant Protection, Agricultural Research Education and Extension Organization, AREEO, Tehran, Islamic Republic of Iran.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
پژوهشی روی ویژگی های خاک و گونه های گیاهان چوبی در بلوارهای شهری در منطقه بورسا در ترکیه
برنامه ریزی و طراحی درست شبکه های حمل و نقل در شهرها موضوع مهمی است و خیابان ها، بلوارها و پناهگاهها به شهرها جنبه های زیبایی و خدماتی و فضا های سبز را می دهند. افزون بر کیفیت های زیبایی شناسی، کاشت گیاهان در مناطق شهری نقش مهمی در جلوگیری از آلودگی هوای شهرها دارد. در این زمینه، آرایه (رده) گیاهان چوبی موجود دربلوارهای منطقه نیلوفر در بورسا ی ترکیه شناسایی شد. ویژگی های خاک و انباشت فلزات سنگین در خاک این گیاهان چوبی نیز تعیین شد. دربلوارهای مطالعه شده، 34 جنس، 31 گونه، و 10 زیرگونه و رقم متعلق به 23 فامیل وجود داشت. در میان همه گونه های چوبی جمع آوری شده، 73/72% ازگونه های درختی و بقیه درختچه بود. خاک ها در این بلوارها بیشتر شنی و رسی لومی ودارای مقدار ناکافی مواد آلی بود. ازسوی دیگر، نهشته های فلزات سنگین در بلوارها ی واقع در مناطق صنعتی بیشتر از مناطق مسکونی ولی کمتر از حد مجاز بود.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-17336-fa.pdf
2018-12-29
129
141
A Research on the Soil Characteristics and Woody Plant Species of Urban Boulevards in Bursa, Turkey
Proper planning and design of transportation networks in the cities is an important subject, and the avenues, boulevards and refuges in the cities give the cities an aesthetic and functional feature as open green spaces. In addition to their aesthetic qualities, planting in urban areas also plays an important role in preventing pollution and improving air quality in the cities. In this context, the existing woody plant taxa were identified on the boulevards located in Nilufer district of Bursa in Turkey. The soil characteristics and soil heavy metal accumulations of these woody plant taxa were also determined. In the studied boulevards, there were 34 genera, 31 species, 10 subspecies and varieties belonging to 23 families. Among the total woody species gathered, 72.73% of the woody species were tree species and the rest were shrubs. The soils found on the boulevards were usually sandy and clay loam, and inadequate in terms of organic matter contents. On the other hand, the heavy metal deposits in the territories of the boulevards situated in the industrial zones were higher than those in other housing areas but below the permissible values.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-17336-en.pdf
2018-12-29
129
141
Bursa-Nilüfer district
Heavy metals
Road plants
Species composition.
N.
Seyidoglu Akdeniz
1
Department of Landscape Architecture, Faculty of Agriculture, University of Uludag, Gorukle Campus, 16059 Bursa, Turkey.
AUTHOR
Z.
Tumsavas
2
Department of Soil Science and Plant Nutrition, Faculty of Agriculture, University of Uludag, Gorukle Campus, 16059 Bursa, Turkey.
AUTHOR
M.
Zencirkiran
3
Department of Landscape Architecture, Faculty of Agriculture, University of Uludag, Gorukle Campus, 16059 Bursa, Turkey.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
ارزیابی رشد، عملکرد و بهبود عمرانباری ژنوتیپ های گوجه فرنگی در نیجریه
در این پژوهش، نه ژنوتیپ گوجه فرنگی (NACGRAB-1،NACGRAB-2،NACGRAB-3 ، ACGRAB-4، NACGRAB-5، NACGRAB-6، NACGRAB-7، NACGRAB-8، و NACGRAB-9) که از مرکز ملی منابع ژنتیکی و بیوتکنولوژی(NACGRAB) واقع در ایبادان در نیجریه اخذ شده بود و نیز چهار رقم تجارتی (Petomech’، Uc 82B، Yolince، و Derica) و دو رقم بومی (Ekwunato و Tomato Mmiri) از نظر عملکرد اگرونومیکی در یک منطقه ساوانای تبدیلی ارزیابی شد و داده های مورفولوژیکی و گلدهی آنها جمع آوری گردید. در مرحله رسیدگی (بلوغ)، برای بررسی پایداری میوه ها، 40 میوه گوجه فرنگی، هرکدام از پنج ژنوتیپ انتخاب شده، در محلول هایی حاوی 1/0، 2/0، و 3/0 گرم در لیتر نیترات نقره AgNO3 در غلظت های مختلف حاوی نقره و neem (Azadirachta indica) فروبرده شد و یک تیمار شاهد هم در نظر گرفته شد. در طی دوره انبار داری، تعداد روزهای وقوع پوسیدگی در حد 10%، 50%، و 100% روی میوه های تیمار شده پایش شد. ژنوتیپ NACGRAB-7 بیشترین تعداد روزهای رسیدن به 10%، 50%، و 100% پوسیدگی میوه را داشت و به طور معناداری از ژنوتیپ های دیگر متفاوت بود. کمترین تعداد روزها به مرحله پوسیدگی میوه مربوط به NACGRAB-6 بود. محلولB (حاوی 8 گرم در لیتر عصاره neem و 8 گرم در لیتر AgNO3 بیشترین تعداد روزهای رسیدن به 10% و 50% پوسیدگی میوه را داشت. پوسیدن میوه هایی که تیمار نشده بود زودتر از میوه های تیمار شده رخ داد.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-16444-fa.pdf
2018-12-29
143
152
Evaluation of Tomato Genotypes Growth, Yield, and Shelf Life Enhancement in Nigeria
Nine tomato genotypes (‘NACGRAB-1’, ‘NACGRAB-2’, ‘NACGRAB-3’, ‘NACGRAB-4’, ‘NACGRAB-5’, ‘NACGRAB-6’, ‘NACGRAB-7’, ‘NACGRAB-8’and ‘NACGRAB-9’) from the National Centre for Genetic Resources and Biotechnology (NACGRAB), Ibadan, Nigeria; with four commercial varieties (‘Petomech’, ‘Uc 82B’, ‘Yolince’ and ‘Derica’) and two landraces (‘Ekwunato’ and ‘Tomato Mmiri’) were evaluated for their agronomic performance in a derived savannah region. Morphological and floral data were collected on them. At maturity, forty tomato fruits, each from five selected genotypes, were immersed in 0.1, 0.2, and 0.3 g L-1 AgNO3 varying concentrations of silver/neem (Azadirachta indica) solutions and a control to study the storability of the fruits. During storage, number of days to 10, 50, and 100% fruit rot incidences were monitored on the treated fruits. ‘NACGRAB-7' took the longest number of days to 10, 50, and 100% fruit rot and was significantly different from the other genotypes. The lowest number of days to fruit rot was obtained from 'NACGRAB-6'. Solution-B containing (8 g L-1 neem extract plus 0.2 g L-1 AgNo3) had the highest number of days to 10 and 50% fruit rot. The fruits that were not treated rotted faster than the treated fruits.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-16444-en.pdf
2018-12-29
143
152
Azadirachta indica
Fruit rot
Fruit storability
Nanotechnology
Silver neem solution.
V. N.
Onyia
1
Department of Crop Science, University of Nigeria, Nsukka, Nigeria.
AUTHOR
U. P.
Chukwudi
2
Department of Crop Science, University of Nigeria, Nsukka, Nigeria.
AUTHOR
V. C.
Ogwudu
3
Department of Crop Science, University of Nigeria, Nsukka, Nigeria.
AUTHOR
A. I.
Atugwu
4
Department of Crop Science, University of Nigeria, Nsukka, Nigeria.
AUTHOR
S. C.
Eze
5
Department of Crop Science, University of Nigeria, Nsukka, Nigeria.
AUTHOR
C. O.
Ene
6
Department of Crop Science, University of Nigeria, Nsukka, Nigeria.
AUTHOR
S.
Umeh
7
Physiology Laboratory, Department of Crop Science, University of Nigeria, Nsukka, Nigeria.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
آنالیز شبکه برهمکنش و ارتباط فیلوژنتیکی پراکسیدازها و کاتالازهای سیب زمینی
پراکسیدازها (POXs) و کاتالازها (CATs) از آنزیمهای آنتی اکسیدان عمده دخیل در انهدام H2O2 در سلولهای زنده می باشند. انواع مختلف آنزیمهای POX و CAT ممکن است که دارای برهمکنش با اجزای سازنده سلول گیاهی باشند. با این که فعالیت آنزیم یا بیان ژن پراکسیدازها و کاتالازها در گیاهان سیب زمینی مورد بررسی قرار گرفته٬ برهمکنش آنها با سایر پروتئینها در این گیاه زراعی تاکنون ارزیابی نشده است. تعیین شبکه های برهمکنش پروتئین – پروتئین می تواند در ایجاد دیدگاه های مهمی درمورد نحوه تنظیم پاسخهای دفاعی گیاه به تنشهای ناشی از عوامل زنده و غیرزنده حائز اهمیت باشد. آنالیز STRING نشان داد که پراکسیدازهای کاتیونی٬ آنیونی مرتبط با تولید سوبرین و گروه سوم پراکسیدازها در سیب زمینی با آنزیمهای متعددی که در بیوسنتز لیگنین و مسیر فنیل پروپانوئید دخالت دارند٬ دارای برهمکنش می باشند که این یافته ها دارای تطابق با ارتباط فیلوژنتیکی نزدیک این سه پراکسیداز موردبررسی در این پژوهش می باشند. آنزیم CAT1 در سیب زمینی دارای برهمکنش با چندین آنزیم دخیل در تولید گونه های فعال اکسیژن بود. آنالیز فیلوژنتیکی ژنهای CAT1 و CAT2 در این گونه گیاهی نشانگر ارتباط نزدیک آنها بود. به نظر می رسد که تعیین نحوه پاسخ هریک از این آنزیمها به محرکهای محیطی و برهمکنش آنها با سایر پروتئینها در سطوح رونویسی٬ ترجمه و فرایندهای پس از ترجمه٬ در طراحی استراتژی های نوین و موثر حفاظت گیاهان علیه تنشهای مختلف مفید می باشد.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-12818-fa.pdf
2018-12-29
153
167
آنتی اکسیدانها- برهمکنش- فیلوژنی- Solanum tuberosum
In Silico Interactome Network Analysis and Phylogenetic Relationship of Potato Peroxidases and Catalases
Peroxidases (POXs) and Catalases (CATs) are the main antioxidant enzymes involved in scavenging H2O2 in living cells. Different POXs and CATs may be capable of exhibiting interaction with the constituents of the plant cell. Whereas the activity or gene expression of POXs and CATs has been investigated in potato plants, their interactions with other proteins in this crop have not been investigated till now. Determining Protein-Protein Interaction (PPI) networks could be important in providing crucial insights into the regulation of plant defense responses to biotic and abiotic stresses. STRING analysis revealed interaction of cationic, suberization-associated anionic, and Class III peroxidases in potato with several enzymes involved in lignin biosynthesis and phenylpropanoid pathways, which was in accordance with close phylogenetic relationship of the three potato peroxidases investigated in this study. The CAT1 enzyme in potato interacted with several enzymes involved in ROS production. Phylogenetic analysis of the CAT1 and CAT2 genes in this plant species referred to their close relationship. Demonstrating how each isoform of these enzymes responds to environmental stimuli and how it interacts with other proteins at transcriptional, translational, and post-translational levels seems to be useful in designing novel and effective plant protection strategies against different stresses.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-12818-en.pdf
2018-12-29
153
167
Defense mechanisms
Interactome
Plant protection strategies
Protein-protein interaction.
P.
Taheri
1
Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Islamic Republic of Iran.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر تغییر آب وهوا روی تغییر طبیعی رنگ سبز لیمو(Citrus limon L. Burm. f)
در این پژوهش، اثر درجه حرارت کمینه هوا روی تغییر رنگ میوه لیمو از سبز به زرد در سه سناریو تغییرات آب و هوایی بررسی شد. با کاهش درجه حرارت در اوایل پاییز، کلروفیل درون میوه لیمو شکسته شده و در نتیجه لیموها به طور طبیعی رنگ زرد ویژه به خود را می گیرند. در این بررسی، بر پایه سه مدل آب و هوایی که در آن ها تغییرات درجه حرارت تا سال 2100 پیش بینی شده، اثر تغییرات آب و هوایی روی تغییر طبیعی رنگ سبز لیمو ها تجزیه تحلیل شد. بر پایه این مدل ها، به علت افزایش درجه حرارت هوا، شروع تحول رنگ بین یک هفته تا دو ماه به تاخیر می افتد. ولی، در هیچیک از این موارد، لیمو ها در روی درخت به رنگ (زرد) ویژه خود نخواهند رسید، بنا بر این لازم خواهد بود که برای رسیدن به رنگ تجارتی مطلوب از اتاقک های تغییر رنگ سبز (degreening chambers ) استفاده کرد، که معنایش افزایش هزینه تولید است.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-14262-fa.pdf
2018-12-29
169
179
Influence of Climate Change on Natural Degreening of Lemons (Citrus limon L. Burm. f)
The influence of the minimum air temperatures on the lemon fruits color change from green to yellow was studied in three climatic change scenarios. With the drop in temperature in early autumn, chlorophylls in the lemon fruits break down and they naturally take on their characteristic yellow colour. In this work, based on three climate models, in which the temperature change is predicted until 2100, the effect of climate change on natural degreening of lemons fruits was analyzed. According to these models, due to the rise in air temperature, the start of color development would be delayed by one week to two months. But, in none of these cases would the fruits reach their characteristic colour on the tree, therefore, it would be necessary to use degreening chambers to achieve the commercial coloration, implying an increase in production costs.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-14262-en.pdf
2018-12-29
169
179
Color development
Hunter L
a
b scale
Minimum temperatures
Rind color.
M.
Erena
1
Department of Natural Resources, Murcian Institute of Agriculture and Food Research and Development (IMIDA, Estacion Sericicola, Calle Mayor s/n. 30150, La Alberca, Murcia, Spain.
AUTHOR
J. M.
Brotons
2
Department of Economic and Financial Studies, Miguel Hernandez University, 03202. Elche. Alicante Spain.
AUTHOR
A.
Conesa
3
Department of Vegetable Production and Microbiology, Miguel Hernandez University, Ctra de Beniel, km 3.2. 03312 Orihuela. Alicante, Spain.
AUTHOR
F. J.
Manera
4
Department of Physics and Architecture of Computers, Miguel Hernández University, Ctra de Beniel, km 3.2. 03312 Orihuela. Alicante, Spain.
AUTHOR
R.
Castaner
5
Department of Physics and Architecture of Computers, Miguel Hernández University, Ctra de Beniel, km 3.2. 03312 Orihuela. Alicante, Spain.
AUTHOR
I.
Porras
6
Department of Citriculture, Murcian Institute of Agriculture and Food Research and Development (IMIDA), Estación Sericícola, Calle Mayor s/n. 30150, La Alberca, Murcia, Spain.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر آب دارای میکرو-نانو حباب هوا بر خواص مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی خیار
کمبود آب و همچنین دغدغه تولید غذا، بر نیاز به استفاده از تکنولوژیهای جدید کشاورزی تاکید میکند. افزایش غلظت اکسیژن محلول در آب، رشد گیاهان را از طرق مختلف ارتقا میدهد. هدف تحقیق حاضر بررسی اثر آب غنی شده با میکرو- نانو حباب هوا (MNBs) بر خواص مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی خیار (Cucumis sativus L.) است. گیاهان از مرحله اولیه کاشت بذر (دو گروه، 32 گیاه در هر گروه) به مدت 12 هفته در خاک و با آب دارای میکرو-نانو حباب و آب معمولی پرورش داده شدند. پایداری میکرو- نانو حبابهای هوا در آب با استفاده از اندازهگیریهای زتاپتانسیل (-20.47 mV) مورد تایید قرار گرفت. افزایش تعداد شکوفهها در گیاهان آبیاری شده با آب دارای MNBs تقریبا 3.8 برابر تعداد شکوفهها در گیاهان آبیاری شده با آب معمولی بوده است. آب دارای MNBs مساحت برگ گیاه را بطور میانگین بیش از 77% افزایش داد. شاخصهای فیزیولوژیکی از قبیل کلروفیل a، b، و کاروتنوئیدها در گیاهان آبیاری شده با آب دارای MNBs به ترتیب 1.34، 1.44، و 1.35 برابر بیشتر از گیاهان آبیاری شده با آب معمولی بوده است. به طور کلی، تحقیق حاضر نشان داد که آب دارای میکرو- نانو حباب هوا تاثیر مثبت برای گیاه خیار داشته واز جنبههای محیط زیستی و اقتصادی یک ابزار موثر و دارای پتانسیل مناسب برای تولید گیاه است.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-15964-fa.pdf
2018-12-29
181
192
میکرو-نانو حباب هوا
خیار
رشد گیاه
کلروفیل
کاروتنوئید.
Morphological and Physiological Responses of Cucumis sativus L. to Water with Micro-Nanobubbles
The scarcity of water, along with the concern of safe production of food, emphasizes the need for new agricultural techniques. Increasing dissolved oxygen concentration in water promotes the growth of plants in many ways. The aim of the present research was to investigate how cucumbers (Cucumis sativus L.) morphologically and physiologically respond to water enriched with air Micro-NanoBubbles (MNBs) as an oxygen saturating measure. The plants from early stage of seed planting (two groups, 32 plants in each) were cultured either with air-nanobubbles water or with tap water for 12 weeks, and the steric stability of MNBs in water was confirmed through zeta potential measurements (-20.47 mV). The number of blossoms in the plants irrigated by air MNBs water was almost 3.8 times more than the number of blossoms in those that were irrigated by tap water. MNBs water increased leaf area up to an average of 77%. Physiological indices such as chlorophylls a, b, and carotenoids were, respectively, 1.34, 1.44, and 1.35 times greater in the plants watered with MNBs than those with tap water. Overall, this study demonstrated that water with air micro-nanobubble had a positive effect on cucumber plants and is potentially an effective tool for the environmental friendly, economical, and profitable production of the plant.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-15964-en.pdf
2018-12-29
181
192
Air micro-nanobubble
Carotenoid
Chlorophyll
Cucumber
Plant growth.
B.
Dahrazma
1
Department of Civil Engineering, Shahrood University of Technology, Shahrood, Islamic Republic of Iran.
AUTHOR
A.
Naghedinia
2
Department of Civil Engineering, Shahrood University of Technology, Shahrood, Islamic Republic of Iran.
AUTHOR
H.
Ghasemian Gorji
3
Department of Civil Engineering, Shahrood University of Technology, Shahrood, Islamic Republic of Iran.
AUTHOR
S. F.
Saghravani
4
Department of Civil Engineering, Shahrood University of Technology, Shahrood, Islamic Republic of Iran.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
کارآیی مصرف عناصر غذایی و آب خیار گلخانه ای در محیط بدون خاک و تهویه طبیعی
به منظور بررسی کارآیی مصرف عناصر غذایی و آب در مدیریت کودآبیاری (fertigation) در یک طرح کرت های خرد شده با سه تکرار، خیار در محیطی بدون خاک که تهویه طبیعی داشت کاشته شد. کود آبیاری در سه سطح (F1-100%، F2-85% ، و F3-70%) و سه رقم (V1-Kafka، V2-Multistar ، وV3-PBRK-4) در کرت های اصلی و فرعی پیاده شد. مقدار آب آبیاری برای رشد خیار در حد 4/2559 متر مکعب در هکتار محاسبه شد. کارآیی مصرف عناصر غذایی (NUE) برای عناصر پرمصرف به ترتیب S>P>Mg>N>Ca>K و برای عناصر کم مصرف به ترتیب Cu≥Mo>Zn>B>Mn>Fe محاسبه شد. در میان رقم ها، NUE در رقم V2 در همه سطوح کود آبیاری به طور معناداری بیشتر از V3 بود. همینطور، در میان سطوح کود آبیاری، NUE در هر ر قم در تیمار F3 به طور معناداری بیشتر از F1 بود. از نظر برهمکنش (اثرمتقابل)، NUE در تیمار F3V2 به ترتیب از تیمارهای F2V3، F1V2، F1V1، وF1V3 بیشتر بود. کار آیی مصرف آب (WUE) در تیمارF1V2 ( 51.4 kg m-3) به طور معناداری بیشتر از F3V3(34.5 kg m-3) بود. کارآیی مصرف آب گیاه (CWUE) هم در میان سطوح کودآبیاری و هم در رقم های مختلف به طور معناداری تفاوت داشت و مقادیر بیشینه و کمینه آن به ترتیب درF1V2 وF3V3 برابر 9/179 و 6/120 کیلو گرم بر متر مکعب بود. به این قرار، پرورش خیار بی تخم در خارج فصل در محیط بدون خاک در گلخانه ای با تهویه طبیعی که در آن شرایط محیط تا حدودی تحت کنترل بود به بهبود کارآیی مصرف عناصر غذایی و آب در مقایسه با کشت معمول کمک کرد.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-14394-fa.pdf
2018-12-30
193
207
Nutrient and Water Use Efficiency of Cucumbers Grown in Soilless Media under a Naturally Ventilated Greenhouse
Cucumbers were planted in soilless media in a split plot design with three replicates under a naturally ventilated greenhouse to study nutrient and water use efficiency in relation to fertigation management. Three fertigation levels (F1-100%, F2-85% and F3-70%) and three varieties (V1-Kafka, V2-Multistar and V3-PBRK-4) were applied to the main and subplots in the experiment. The amount of irrigation water applied for growing cucumbers was computed to be 2559.4 m3 ha-1. The Nutrient Use Efficiency (NUE) of macro and micro nutrients was computed to be in the order of S> P> Mg> N> Ca> K and Cu≥ Mo> Zn> B> Mn> Fe, respectively. Among the varieties, NUE in V2 remained statistically higher than V3 for each level of fertigation. Similarly, among fertigation levels, NUE under F3 remained statistically higher than F1 for each variety. Among interactions, NUE under treatment F3V2 was statistically higher than F2V3, F1V2, F1V1, and F1V3, respectively. Irrigation Water Use Efficiency (IWUE) was found significantly higher (51.4 kg m-3) under treatment F1V2 than F3V3 (34.5 kg m-3). Crop Water Use Efficiency (CWUE) was also found statistically different both among fertigation levels and varieties, having highest and lowest values of 179.9 and 120.6 kg m-3 under treatment F1V2 and F3V3, respectively. Thus, growing offseason seedless cucumbers in soilless media inside a naturally ventilated greenhouse, where the environment was partially under control, helped in improving nutrient and water use efficiency compared to conventional cultivation.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-14394-en.pdf
2018-12-30
193
207
Crop water use efficiency
Irrigation water use efficiency
Nutrient use efficiency
Offseason cucumber.
M. C.
Singh
1
Department of Soil and Water Engineering, Punjab Agricultural University, Ludhiana, India.
AUTHOR
G. K.
Singh
2
Department of Soil and Water Engineering, Punjab Agricultural University, Ludhiana, India.
AUTHOR
J. P.
Singh
3
Department of Soil and Water Engineering, Punjab Agricultural University, Ludhiana, India.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر تنشهای شوری بر میزان پوسیدگی ریشهL. Cucumis melo ناشی از Phytophthota melonis
در ایران ارقام مختلف خربزه و طالبی در مناطق مختلف اعم از اراضی شور و غیرشور کشت می شوند و بیماری بوتهمیری گیاهان جالیزی ناشی از گونههای Phytophthora از مهمترین بیماریهای خاکزاد این گیاهان است که خسارت زیادی را ایجاد میکند. برخی از مناطق جالیزکاری کشور مانند مهارلو در استان فارس در مناطق نسبتاً شور واقع شدهاند و بیماری بوتهمیری در آنجا شایع است. در این مطالعه برهمکنش شوری و فیتوفتورا در آلودگی ریشههای این گیاهان در سیستم آبکشتی مورد مطالعه قرار گرفت و گیاهچههای چهار هفتهای سه رقم طالبی شهدشیراز، خربزهمشهدی و دستانبو خراسان در سیستم آبکشتی محتوی محلول Nukayaدر معرض تیمارهای شوری ( 0، 1300، 2600 و 4000 میلیگرم کلریدسدیم در لیتر) به مدت یک هفته قرار کرفت. یک هفته بعد همهی گیاهان بــا زئوسپورهـــای P. melonis (5000 زئوسپـور در 800 میلـیلیتر مـایع آبکشت) مایهزنی شدند. بعد از 48 ساعت محلول حاوی زئوسپورها با محلول تازه Nukaya جایگزین شد و تیمارهای شوری پس از مایهزنی برای بعضی از گیاهان اعمال شد. با توجه به وزن خشک انـدام هـوایی و غلظت یونهای سدیم، پتاسیم و کلر و همچنین درصد آلودگی ریشه ، طالبی شهدشیراز و دستانبوخراسان در بین سه رقم به ترتیب حســاستریــن و مقاومترین رقم نسبت به شوری و همچنین دارای بالاترین وپایینترین درصد آلودگی ریشه به P. melonis بودند. برهمکنش شوری و آلودگی با P. melonis، وزن خشک اندام هوایی را در رقم مقاوم به شوری بیشتر از رقم حساس به شوری کاهش داد. شوری باعث افزایش آلودگی ریشه با P. melonis در مقایسه با شرایط غیرشور شد. افزایش شدت بیماری در اثر شوری در دو رقم شهد شیراز و خربزه مشهدی معنی دار نبود. به علت تحمل بیشتر رقم دست انبوخراسان نسبت به P. melonis ، شوری باعث افزایش معنی دار درصد آلودگی ریشهی این رقم در نتیجهی کاهش مقاومت میزبان در برابر تنشهای شوری شد.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-15220-fa.pdf
2018-12-30
209
220
: تنش شوری
غلظت عناصر
آلودگی ریشه
Effect of Salinity on Root Rot of Cucumis melo L. Caused by Phytophthora melonis
Cultivars of Cucumis melo L. are important economic crops planted in both saline and non-saline soils in Iran. Root rot on C. melo caused by Phytophthora melonis is one of the most devastating soil-borne diseases causing great loss. C. melo crops cultivated in saline soil adjacent to Maharloo Lake (salt lake) in Fars Province have been associated with diseases caused by Phytophthora species for many years. In this study, effect of salinity on Phytophthora root rot on C. melo under hydroponic system was investigated: Four-week-old plants of three cultivars, namely, Shahde-Shiraz, Dastanbo-Khorasan, and Kharbozeh-Mashhad grown in Nukaya solution were subjected to salinity stress for one week. A week later, all plants were inoculated with zoospore suspension of P. melonios. After 48 hours, inoculated solution was replaced by fresh nutrient solution and post-inoculation salt-stressed treatment was applied to some plants. Based on shoot dry weight and concentration of Na+, K+, and Cl-, cultivars Shahde-Shiraz and Dastanbo-Khorasan were sensitive and resistant to salinity and also with the highest and lowest colonization of roots by P. melonis, respectively. Interaction of salinity and infection by P. melonis reduced shoot dry weight in the salt-tolerant cultivar more than salt-sensitive plants. Salinity increased root colonization by P. melonis compared to non-saline condition. The increase in root colonization due to salinity was not significantly different in Shahde-Shiraz and Kharbozeh-Mashhad cultivars. In Dastanbo-Khorasan, due to its higher resistance to P. melonis, salinity resulted in significant increase in root colonization, indicating reduction of root resistance due to salinity stress.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-15220-en.pdf
2018-12-30
209
220
Dastanbo-Khorasan
Root colonization
Salt stress
Shahde-Shiraz.
M.
Mirtalebi
1
Department of Plant Protection, College of Agriculture, Shiraz University, Islamic Republic of Iran.
AUTHOR
Z.
Banihashemi
2
Department of Plant Protection, College of Agriculture, Shiraz University, Islamic Republic of Iran.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
استفاده ازرویکرد چند فازی برای تشخیصFusarium temperatum از Fusarium subglutinans
در این پژوهش، برای تشخیص گونه های بیماریزای F. temperatum درجمعیت های F. subglutinans موجود در صربستان که در دوره 2010-1999 از مزارع ذرت Zea mays (3 نمونه ریشه،15 نمونه ساقه، و 6 نمونه بذر) و سورگم Sorghum bicolor (دو نمونه بذر) وجو Hordeum vulgare (یک نمونه بذر) و گیاه Taraxacum officinale (یک نمونه بذر) تهیه شده بود، از رویکرد های مورفولوژیکی، زیست شناسی، و فیلوژنتیکی استفاده شد. بر مبنای تحلیل سازگاری جفتگیری بین گونه ها و تجزیه حداکثر پارسیمونی (maximum parsimony ) توالی EF-1α با منشاء بذرS. bicolor (MRIZP 0418 و MRIZP 0552) تنها دو ریسه به عنوان F. temperatum شناسایی شد در حالیکه بقیه 26 ریسه های تک-اسپوری (single-spore) به عنوان F. subglutinans Group 2 تشخیص داده شد. آزمون در محل(in situ)برگ بریده از جو و ساقه و بلال از دو هیبرید ذرت که به طور مصنوعی آلوده شده بود نشان داد که هر دو ریسه F. temperatum و F. subglutinans در شرایط آزمایشگاهی و مزرعه به ترتیب بیمارگرهای متوسط و قوی بودند. این نتایج اولین داده ها در مورد F. temperatum به عنوان بیمارگر بذر بُرد(seed borne) سورگم ونیز در مورد بیمارگربودن ریسه F. temperatum روی ذرت می باشد.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-12766-fa.pdf
2018-12-30
221
232
Polyphasic Approach Used for Distinguishing Fusarium temperatum from Fusarium subglutinans
Morphological, biological, and phylogenetic approaches were undertaken for the identification of pathogenic species F. temperatum in the Serbian population of F. subglutinans collected in the 1999-2010 period from Zea mays (3 root, 15 stalk, and 6 seed samples), Sorghum bicolor (two seed samples), Hordeum vulgare (one seed sample) and Taraxacum officinale (one seed sample). Based on interspecies mating compatibility analyses and the maximum parsimony analysis of EF-1α sequences, only two strains, originating from S. bicolor seed (MRIZP 0418 and MRIZP 0552), were identified as F. temperatum, while the remaining 26 single-spore strains were identified as F. subglutinans Group 2. In situ detached barley leaf assay and artificially stalk and ear inoculation of two maize hybrids demonstrated that both F. temperatum and F. subglutinans strains were medium and strong pathogens under laboratory and field conditions, respectively. These are the first data on the F. temperatum as seed-borne pathogens of sorghum, as well as pathogenicity of F. temperatum strains on maize.
http://jast.modares.ac.ir/article-1-12766-en.pdf
2018-12-30
221
232
Maize
Maximum parsimony analysis
Polyphasic approach of identification
Sorghum seed.
J.
Levic
1
Maize Research Institute, Zemun Polje, Belgrade-Zemun, Belgrade, Republic of Serbia.
AUTHOR
F.
Munaut
2
Earth and Life Institute, Laboratory of Mycology, Mycology of the Catholic University of Louvain, Catholic University of Louvain, Belgium.
AUTHOR
J.
Scauflaire
3
Earth and Life Institute, Laboratory of Mycology, Mycology of the Catholic University of Louvain, Catholic University of Louvain, Belgium.
AUTHOR
S.
Stankovic
4
Maize Research Institute, Zemun Polje, Belgrade-Zemun, Belgrade, Republic of Serbia.
AUTHOR
D.
Ivanovic
5
Maize Research Institute, Zemun Polje, Belgrade-Zemun, Belgrade, Republic of Serbia.
AUTHOR
V.
Krnjaja
6
Institute for Animal Husbandry, Belgrade-Zemun, Republic of Serbia.
AUTHOR