Journal of Agricultural Science and Technology
Journal of Agricultural Science and Technology
JAST
Agriculture
http://jast.modares.ac.ir
1
admin
1680-7073
2345-3737
10.22034/jast
en
jalali
1397
4
1
gregorian
2018
7
1
20
5
online
1
fulltext
fa
مقایسه روشهای استخراج با حلال فوق داغ و افت فشار کنترل شده قبل از استخراج با حلال در استخراج ترکیبات فنولی از پوست انار
Comparison of Two Methods of Solvent Extraction of Phenolic Compounds from Pomegranate (Punica granatum L.) Peels
<span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">در این مطالعه، تاثیر دو روش استخراج با حلال فوق داغ و استخراج با حلال</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">- </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">پیش تیمار شده با ‏</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">DIC</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">‏- بر ‏مقدار ترکیبات فنولی، فلاونوئیدها و آنتوسیانینهای عصاره پوست انار مورد بررسی قرار گرفت. پارامترهای ‏متغیر در روش استخراج با حلال فوق داغ، دما، زمان و نسبت اتانول: آب و در روش استخراج با حلال- پیش ‏تیمار شده با ‏</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">DIC</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">‏- دما و زمان حرارتدهی بود</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">. </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">بالاترین میزان بازدهی استخراج و بیشترین مقدار ترکیبات ‏فنولی و فلاونوئیدها در روش استخراج با حلال فوق داغ در دمای 160 درجه سانتیگراد، زمان 20 دقیقه و ‏نسبت اتانول: آب 50:50 بدست آمد (‏</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">p<0.05</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">‎</span></span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">‏). همچنین پیش تیمار ‏</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">DIC</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">، در دمای 150 درجه سانتیگراد ‏و زمان 5 ثانیه بیشترین تاثیر را در افزایش میزان بازدهی استخراج، مقدار ترکیبات فنولی، فلاونوئیدها و ‏آنتوسیانینها داشت (‏</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">p<0.05</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">‎</span></span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">‏). در روش استخراج با حلال فوق داغ، مقدار ترکیبات فنولی کل (04/1 ‏‏</span></span><span style="font-size:12.0pt;">±</span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">16/563 میلیگرم در گرم) و آنتوسیانینها (02/1</span></span><span style="font-size:12.0pt;">±</span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> 11/285 میلیگرم در گرم) و نیز مقدار بازدهی ‏استخراج </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">(7/68%) </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">نسبت به روش استخراج با حلال- پیش تیمار شده با ‏</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">DIC</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">‏ - بالاتر بود. درحالیکه مقدار ‏فلاونوئیدهای استخراج شده از پوست انار با روش استخراج با حلال- پیش تیمار شده با ‏</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">DIC</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">‏- بیشتر بود ‏‏(05/0</span></span><span style="font-size:12.0pt;">±</span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> 07/439 میلیگرم در گرم). بر اساس نتایج حاصل از کروماتوگرافی با کارایی بالا، مقدار الاژیک اسید ‏و پونیکالاچین ‏</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">A</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">‏ و ‏</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">B</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">‏ در عصاره استخراج شده با حلال</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">- </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">پیش تیمار شده با ‏</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">DIC</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">‏ - بیشتر از نمونه استخراج ‏شده با حلال فوق داغ بود. گالیک اسید در هیچ یک از نمونهها شناسایی نشد. این مطالعه نشان داد که ‏استخراج با حلال فوق داغ یک روش موثر در استخراج ترکیبات فنولی و ‏</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">DIC</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">‏ یک پیش تیمار سودمند برای ‏استخراج فلاونوئیدها از پوست انار میباشد.‏</span></span><br>
The present study aimed to evaluate effectiveness of Superheated Solvent Extraction (SSE) compared with instant Controlled Pressure Drop (DIC) assisted Solvent Extraction (DIC-SE) on total phenolic, flavonoids, and anthocyanins compounds from pomegranate peels. The effects of temperature, extraction time, and water:ethanol ratio for SSE method, and temperature and heating time for DIC-SE were studied. The highest phenolic compounds, flavonoids, and extraction yields by SSE was achieved at 160˚C, ethanol: water 50:50 and 20 minutes, subsequently in the DIC-SE, the most effectiveness was approached at 150˚C for 5 seconds (P< 0.05). The SSE improved the total phenolic compounds (563.16±1.04 mg g<sup>-1</sup>), anthocyanins (285.11±1.02 mg 100 g<sup>-1</sup>), extraction yield (68.7%) and shortened the extraction times compared to DIC-SE, but flavonoid content was more in DIC-SE extract (439.07±0.05 mg g<sup>-1</sup>). Based on HPLC analyses, gallic acid was not detected in any of the obtained extracts, but the amount of ellagic acid and punicalagin A and B in DIC-SE extract was higher than SSE. The current study clearly shows that the SSE is an effective extraction method to obtain phenolic compounds and the DIC is an advantageous pretreatment for extraction of flavonoids from pomegranate peels.<br>
پوست انار,حلال فوق داغ,پیش تیمار DIC,ترکیبات فنولی,
Anthocyanins, Bioactive compounds, DIC, Flavonoids, SSE.
939
952
http://jast.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-23-39633-226&slc_lang=fa&sid=23
P.
Rahnemoon
100319475328460095523
100319475328460095523
No
Department of Food Biotechnology, Research Institute of Food Science and Technology (RIFST), Mashhad, Islamic Republic of Iran.
Department of Biothecnology, Research Institute of Food Science and Technology, Mashhad, Iran
M.
Sarabi Jamab
100319475328460095524
100319475328460095524
Yes
Department of Food Biotechnology, Research Institute of Food Science and Technology (RIFST), Mashhad, Islamic Republic of Iran.
Department of Food Biotechnology, Research Institute of Food Science and Technology, Mashhad, Iran
M.
Javanmard Dakheli
100319475328460095525
100319475328460095525
No
Department of Food Technology, Iranian Research Organization for Science and Technology (IROST), Tehran, Islamic Republic of Iran.
Department of Food Science, Institute of Chemical Technologies, Iranian Research Organization for Science and Technology (IROST), P. O. Box: 15815-3538, Tehran, Islamic Republic of Iran
A.
Bostan
100319475328460095526
100319475328460095526
No
Department of Nanotechnology, Research Institute of Food Science and Technology (RIFST), Mashhad, Islamic Republic of Iran.
Department of Nanotechnology, research institute of Food Science and Technology
O.
Safari
100319475328460095527
100319475328460095527
No
Department of Fishery, Faculty of Natural Resources and Environment, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Islamic Republic of Iran.
Department of Faculty of Natural Resources and Environment, Ferdowsi university