Journal of Agricultural Science and Technology
Journal of Agricultural Science and Technology
JAST
Agriculture
http://jast.modares.ac.ir
1
admin
1680-7073
2345-3737
10.22034/jast
en
jalali
1397
12
1
gregorian
2019
3
1
21
2
online
1
fulltext
en
فعالیت ضدقارچی اسانس Pistacia eurycarpa Yalt. بر آسپرژیلوس فلاووس به روش تماس مستقیم و فاز بخار
Antifungal Activity of Pistacia eurycarpa Yalt. Essential Oil on Aspergillus flavus by Direct Addition and Vapor Contact
<span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">فعالیت بازدارندگی اسانس</span></span><em><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">Pistacia eurycarpa </span></span></em><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">Yalt. </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> علیه <em>آسپرژیلوس فلاووس</em></span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">(PTCC: 5004) </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">به روش رقیق سازی در آگار و روش فاز بخار مورد ارزیابی قرار گرفت. در روش اول اسانس به محیط آگار اضافه گردید تا غلظت های 0، 5000، 6000، 7000، 8000، 9000 و 10000 میکرولیتر در لیتر حاصل گردد. در روش ارزیابی بخار پلیت های حاوی محیط کشت پوتیتو دکستروز آگار </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">و نیز پلیت­های حاوی ذرت، تلقیح شده با کپک و </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">بدون درپوش، در جارهای نفوذناپذیر به هوا که فضایشان با بخارات اسانس اشباع شده بود قرار داده شدند.</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> نتایج نشان دادند که در آزمون رقیق سازی در آگار، اسانس در غلظت های بالاتر از 10000 </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">میکرولیتر در لیتر</span></span> <span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">به شکل کامل از رشد کپک مورد آزمون جلوگیری می نماید. در روش تماس با فاز بخار، در پلیت های پی دی آ</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> رشد میسیلیوم­ها 87/60% مهار شد و در پلیت های حاوی ذرت طی 20 روز گرمخانه گذاری هیچگونه رشدی مشاهده نگردید.</span></span><br>
The inhibitory activity of <em>Pistacia eurycarpa </em>Yalt. Essential Oil (EO) toward<em> Aspergillus flavus</em> (PTCC: 5004) was evaluated by agar dilution method and vapor phase method. For the first method, the EO was added to agar medium to obtain concentrations of 0, 5,000, 6,000, 7,000, 8,000, 9,000, and 10,000 µL L<sup>-1</sup>. For the vapor contact assays, uncovered inoculated potato dextrose agar plates and maize plates were placed inside airtight containers whose headspace was saturated by EO vapor. The results showed that at agar dilution test, the EO completely inhibited the growth of the tested mold at ≥ 10,000 µL L<sup>-1</sup>. In vapor contact method, mycelia growth was inhibited 60.87% in PDA plates and no growth was observed within twenty days of incubation in maize plates.<br>
Agar dilution method, Fungi, Maize, Potato dextrose agar.
323
330
http://jast.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-23-17821-3&slc_lang=en&sid=23
Kh.
Amini
1003194753284600225050
1003194753284600225050
No
Department of Food Science and Technology, Sanandaj Branch, Islamic Azad University, Sanandaj, Islamic Republic of Iran.
Department of Food Science and Technology, Sanandaj Branch, Islamic Azad University, Sanandaj, Iran
S.
Bahramian
1003194753284600225051
1003194753284600225051
Yes
Department of Food Science and Technology, Sanandaj Branch, Islamic Azad University, Sanandaj, Islamic Republic of Iran.
Department of Food Science and Technology, Sanandaj Branch, Islamic Azad University, Sanandaj, Iran.