Journal of Agricultural Science and Technology
Journal of Agricultural Science and Technology
JAST
Agriculture
http://jast.modares.ac.ir
1
admin
1680-7073
2345-3737
10.22034/jast
en
jalali
1397
9
1
gregorian
2018
12
1
20
7
online
1
fulltext
en
بهبود عملکرد دانه و کیفیت تغذیه ای و ضد تغذیه ای وعملکرد فیزیولوژیکی بذر گندم در اثر کوددهی با NPK
Improvement of Grain Yield, Nutritional and Antinutritional Quality, and Seed Physiological Performance of Wheat by NPK Fertilization
<span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">هدف از اجرای این پژوهش مطالعه اثر کوددهی با </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">NPK</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> روی عملکرد دانه گندم، غلظت مواد کانی، کیفیت دانه، گلوتن و محتوای فیتات فسفر(</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">phy-P</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">) و بررسی تاثیر کوددهی گیاهان مادری با </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">NPK</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> روی صفات فیزیولوژیکی بذر در طی جوانه زنی بود. تیمارهای کودی </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">NPK</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> شامل تیمار شاهد ( بدون کوددهی)، (</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">T0</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">)، و دو سطح کوددهی (</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">T1</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">):</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;"> (110 kg N + 60 kg P2O5 + 55 kg K2O ha<sup>-1</sup>) </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">و (</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">T2</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">) :</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">(200 kg N + 120 kg P2O5 + 100 kg K2O ha<sup>-1</sup>)</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> بود. گندم زمستانه این آزمایش در شرایط گلخانه در یک طرح آزمایشی بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار در فصل زراعی 16-2015 رشد کرد. ازنتایج چنین بر میآید که کوددهی زیاد</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">NPK</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> منجر به افزایش عملکرد دانه،پروتئین خام، پنتوسان محلول در آب و گلوتن خشک به ترتیب تا حد </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">151.6%</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">،</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">65.3%, </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">،</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">40.5%, </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">و</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">408.9% </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">در مقایسه با شاهد شد. این کوددهی غلظت کانی های را نیز زیاد کرد ولی برغلظت نشاسته به طور معناداری تاثیر نداشت. مقدار فیتات فسفر(</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">phy-P</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">) در تیمار کودی </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">T2</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> زیاد شد و جالب بود که در این تیمار مقدار آنزیم فیتاز هم به حد 46% بیشتر از شاهد رسید. افزون بر این، کوددهی گیاهان مادری با </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">NPK</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> باعث افزایش جوانه زنی بذر، وزن گیاهچه تازه، فعالیت فیتاز، فسفر معدنی، و متابولیسم </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">phy-P</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> در طی جوانه زنی شد. از نتایج این آزمایش چنین نتیجه گرفته شد که کیفیت غذایی دانه با افزایش مقدار مصرف </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">NPK</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> بهبود یافت ولی ماده ضد تغذیه ای </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">phy-P</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> هم زیاد شد د رحالیکه این ممکن است دوام بذر، جوانه زنی، و قوت گیاهچه را بیشتر کند.</span></span>
The present research was conducted to study the effect of NPK fertilization on wheat grain yield, minerals concentration, grain quality, gluten, pentosan, and phytate phosphorous (phy-P) content, and the influence of maternal plant NPK fertilization on the seed physiological attributes during the germination period. NPK treatments comprised a control, where no fertilizer was applied (T<sub>0</sub>), and two levels of NPK fertilizer: T<sub>1 </sub>(110 kg N+60 kg P<sub>2</sub>O<sub>5</sub>+55 kg K<sub>2</sub>O ha<sup>-1</sup>), and T<sub>2</sub> (200 kg N+120 kg P<sub>2</sub>O<sub>5</sub>+100 kg K<sub>2</sub>O ha<sup>-1</sup>). Winter wheat was grown in a greenhouse during the growing season of 2015-16, following randomized complete block design with 4 replicates. The results indicated that a high level of NPK (T<sub>2</sub>) fertilization increased the grain yield, crude protein, water-soluble pentosan, and dry gluten, up to 151.6, 65.3, 40.5, and 408.9% compared to the control, respectively. It also enhanced the grain mineral concentration, but did not affect the grain starch significantly. Grain phy-P was increased with a high NPK fertilization and, interestingly, the level of phytase enzyme was also increased up to 46% in T<sub>2</sub> compared to the control. Moreover, maternal plant NPK fertilization enhanced seed germination percentage, seedling fresh weight, phytase activity, inorganic phosphorus, and phy-P metabolism during the germination period.<a name="_Hlk478999902"> From the results of this study, it was concluded that grain nutritional quality was improved with increasing NPK rates, but antinutritional compound phy-P was also increased, while it may enhance seed viability, germination, and seedling vigor.</a><br>
Germination, Pentosan, Phytate, Wheat
Germination,NPK,pentosan,phytate,wheat,
1467
1477
http://jast.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-23-20302-1&slc_lang=en&sid=23
M.
Safar-Noori
1003194753284600103381
1003194753284600103381
Yes
Graduate School of Biosphere Science, Hiroshima University, Higashi-Hiroshima, 739-8528, Japan.
Graduate School of Biosphere Science,Hiroshima University
Q.
Dong
1003194753284600103382
1003194753284600103382
No
Graduate School of Biosphere Science, Hiroshima University, Higashi-Hiroshima, 739-8528, Japan.
Graduate School of Biosphere Science, Hiroshima University
H.
Saneoka
1003194753284600103383
1003194753284600103383
No
Graduate School of Biosphere Science, Hiroshima University, Higashi-Hiroshima, 739-8528, Japan.
Graduate School of Biosphere Science, Hiroshima University