Journal of Agricultural Science and Technology
Journal of Agricultural Science and Technology
JAST
Agriculture
http://jast.modares.ac.ir
1
admin
1680-7073
2345-3737
10.22034/jast
en
jalali
1397
10
1
gregorian
2019
1
1
21
1
online
1
fulltext
en
خشک کردن برگهای نعناع: تأثیر دمای فرآیند بر پارامترهای آبزدایی، شاخصهای کیفی و مصرف انرژی
Drying of Mint Leaves: Influence of the Process Temperature on Dehydration Parameters, Quality Attributes, and Energy Consumption
<span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">در این پژوهش، به منظور بررسی تأثیر دما بر پارامترهای آبزدایی و ویژگیهای فیزیکوشیمیایی برگهای نعناع، نمونهها در دماهای هوای 40، 50 و </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">60 </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">درجه سلسیوس و سرعت هوای ثابت 1 متر بر ثانیه خشکانده شدند. مصرف انرژی فرآیند نیز مطالعه شد. انتقال جرم در برگها در طی فرآیند با استفاده از قاون دوم فیک مدل شد. ضرایب انتشار رطوبت و انتقال جرم به ترتیب در محدودههای 9-10×09/5-8-10×73/1 متر مربع بر ثانیه و 5-10×59/1-5-10×71/5 کیلوگرم آب بر متر مربع ثانیه به دست آمدند. هر دو پارامتر انتقال جرم با افزایش دمای هوا افزایش یافتند. دماهای بالاتر منجر به تغییرات بیشتر در رنگ و تخریب بیشتر کلروفیل و کارتئونیدها شدند. بر خلاف ظرفیت بازجذب آب برگهای خشک شده، مصرف انرژی ویژه فرآیند با افزایش دمای هوای خشک کردن افزایش یافت</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">.</span></span><br>
In this work, to assess the temperature effect on dehydration parameters and physicochemical characteristics of mint leaves, the samples were dried at air temperatures of 40, 50 and 60°C and constant air flow rate of 1 m s<sup>-1</sup>. Energy consumption of the process was also studied. Fick’s second law was used to model mass transport in the leaves during the process. Moisture diffusivity and coefficient of mass transfer were determined to vary in the range of 5.09×10<sup>-9</sup>-1.73×10<sup>-8</sup> m<sup>2</sup> s<sup>-1</sup> and 1.59×10<sup>-5</sup>-5.71×10<sup>-5</sup> kg<sub>water</sub> m<sup>-2</sup> s<sup>-1</sup>, respectively. Both of the mass transfer parameters were increased with increasing temperature. Higher temperatures caused more total color change and destruction of both chlorophyll and carotenoids. While the rehydration capacity of the dried leaves increased, the specific consumed energy of the process diminished with increasing drying air temperature.<br>
برگهای نعناع,رنگ,ظرفیت بازجذب,تجزیه شیمیایی,مصرف انرژی,
Color changes, Fick’s second law, Mass transfer, Rehydration capacity.
77
88
http://jast.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-23-10340-2&slc_lang=en&sid=23
M.
Beigi
1003194753284600224990
1003194753284600224990
Yes
Department of Mechanical Engineering, Tiran Branch, Islamic Azad University, Tiran, Islamic Republic of Iran.
Department of Mechanical Engineering, Tiran Branch, Islamic Azad University, Tiran, Iran