Journal of Agricultural Science and Technology
Journal of Agricultural Science and Technology
JAST
Agriculture
http://jast.modares.ac.ir
1
admin
1680-7073
2345-3737
10.22034/jast
en
jalali
1398
4
1
gregorian
2019
7
1
21
4
online
1
fulltext
en
سازوکارهای دفاعی آنتی اکسیدانی در واکنش به آئروسل دریایی و سورفاکتانت درCallistemon citrinus (Curtis) Skeels وViburnum tinus L. ‘Lucidum’
Antioxidative Defense Mechanism in Callistemon citrinus (Curtis) Skeels and Viburnum tinus L. ‘Lucidum’ in
Response to Seawater Aerosol and Surfactants
<span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">در دهه های اخیر، مقاومت به تنش شوری در گیاهان شدیدا مورد مطالعه بوده است. بسیاری از گیاهان زینتی در فضای سبز مناطق ساحلی حضور دارند و در چنین مناطقی گیاهان در معرض آئروسل دریایی و </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">سورفاکتانت ها قرار میگیرند که هر دو آنها در سواحل محیط های مدیترانه ای فراوانند. هدف این پژوهش بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی آنزیم های دو گیاه زینتی به نام های </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">Callistemon </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> و </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">Viburnum</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> تحت تاثیر چنین شرایط تنش آلودی بود. برای تجزیه تحلیل عملکرد این گیاهان، ما سازو کار دفاعی آنتی اکسیداتیو را به صورت واکنش آنزیمی، سطح پرولین (</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">Pro</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">) و کلروفیل (</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">Cl1</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">) و مالون دی آلدئید (</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">MDA</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">) </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">در گیاهانی که به مدت 8 هفته با </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">آئروسل دریایی و </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">سورفاکتانت تیمار شده بودند </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">اندازه گیری کردیم. برای درک بهتر سازوکار دفاعی، دو دوره رشد متفاوت مطالعه شد: از ژانویه تا مارچ و از ماه می تا ژوئیه. درجه حرارت بیشتر در دوره دوم تاثیر منفی روی واکنش وعملکرد گیاهان داشت. همچنین، تنش شوری منجر به کاهش قابل ملاحظه مقدار کلروفیل در هر دو گونه گیاهی شد، به ویژه در دوره دوم. به طور مشخص، تیمار آئروسل دریایی در گیاهان </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">Callistemon </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">و </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">Viburnum</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> باعث به ترتیب 29% و 45% کاهش شد. مقدار</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">Pro</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> در</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">Viburnum (154.35 nmol g<sup>-1</sup>) </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">در مقایسه با </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">Callistemon (1466.94 nmol g<sup>-1</sup>)</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> خیلی کم بود </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">. </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">در مورد </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">MDA</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> عکس این روند مشاهده شد. آنزیم های تخلیه کننده</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;"> ROS </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">مانند سوپراکسید دیسموتاز(</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">SOD</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">)، کاتالاز (</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">CAT</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">) و گلوتاتیون پراکسیداز(</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">GPX</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">) در گیاهانی که در معرض تیمار آئروسل دریایی و </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">سورفاکتانت آنیونی قرار گرفته بودند به طور معناداری بیشتر بود.</span></span> <span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">بین این دو گیاه، </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">Viburnum</span></span> <span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">در برابر تنش ناشی</span></span><strong><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> از </span></span></strong><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">آئروسل دریایی سازوکار کارآمد تری نشان داد.</span></span>
In the last decades, resistance to salt stress has been studied intensively in plants. Many ornamental plants have widespread presence in green areas of coastal regions. In such regions, plants are subject to seawater aerosol and surfactants, both of which are frequent in the coastal areas of Mediterranean environment. The objective of this study was to investigate the antioxidant enzyme activities of two ornamental plants, namely, Callistemon and Viburnum, under the effects of these stressful conditions. To analyze the performance of these plants stressed by 8 weeks treatments with seawater aerosol and surfactants, we measured the antioxidative defense mechanism, considered as enzymatic response, Proline (Pro) levels, Chlorophyll (Chl) and MalonDiAldehyde (MDA) contents. To better understand the response mechanisms, two different growing periods were studied: from January to March and from May to July. The higher temperatures of the second period negatively affected the response of the plants. Salt stress considerably reduced the chlorophyll content in both species, especially in the second period. In particular, the sea aerosol treatments caused 29% and about 45% reduction in Callistemon and Viburnum plants, respectively. The amount of Pro in Viburnum was very small (154.35 nmol g<sup>-1</sup>) compared to Callistemon (1466.94 nmol g<sup>-1</sup>). An opposite trend was noticed for MDA. ROS-scavenging enzymes, such as SuperOxide Dismutase (SOD), catalase (CAT), and Glutathione Peroxidase (GPX) in plants exposed to treatment with sea aerosol plus anionic surfactant were significantly higher. Between the two species, Viburnum showed more efficient action mechanisms to overcome aerosol stress.<br>
Ion content, Lipid peroxidation, Marine aerosol, Oxidative stress, Proline.
911
925
http://jast.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-23-24074-1&slc_lang=en&sid=23
V.
Rizzo
1003194753284600225250
1003194753284600225250
No
Department of Agriculture, Food and Environment (Di3A), Università degli Studi di Catania, Via Valdisavoia 5, 95123 Catania, Italy.
Department of Agriculture, Food and Environment (Di3A), Università degli Studi di Catania, Via Valdisavoia 5, 95123 Catania, Italy
S.
Toscano
1003194753284600225251
1003194753284600225251
Yes
Department of Agriculture, Food and Environment (Di3A), Università degli Studi di Catania, Via Valdisavoia 5, 95123 Catania, Italy.
Università degli Studi di Catania - Department of Agriculture, Food and Environment (Di3A)
E.
Farieri
1003194753284600225252
1003194753284600225252
No
Department of Agriculture, Food and Environment (Di3A), Università degli Studi di Catania, Via Valdisavoia 5, 95123 Catania, Italy.
Department of Agriculture, Food and Environment (Di3A), Università degli Studi di Catania, Via Valdisavoia 5, 95123 Catania, Italy
D.
Romano
1003194753284600225253
1003194753284600225253
No
Department of Agriculture, Food and Environment (Di3A), Università degli Studi di Catania, Via Valdisavoia 5, 95123 Catania, Italy.
Department of Agriculture, Food and Environment (Di3A), Università degli Studi di Catania, Via Valdisavoia 5, 95123 Catania, Italy