Journal of Agricultural Science and Technology
Journal of Agricultural Science and Technology
JAST
Agriculture
http://jast.modares.ac.ir
1
admin
1680-7073
2345-3737
10.22034/jast
en
jalali
1397
7
1
gregorian
2018
10
1
20
4
online
1
fulltext
en
اقدامات خانگی میتوانند باقیمانده آفتکشهای ایمیداکلوپراید و آبامکتین را در محصولات گلخانهای کاهش دهند: ذخیره سازی در یخچال و غوطهوری در آب به عنوان دو روش موثر
Household Activities Can Reduce Imidacloprid and Abamectin Residues in Greenhouse Crops
محصولات گلخانهای همواره در معرض آلودگی توسط آفت کشهای شیمیایی استفاده شده علیه آفات و بیماریها هستند. مسموم شدن انسان و موجودات غیر هدف، تخریب محیط زیست و تجمع در محیط زیست تنها بخشی از اثرات زیان بار استفاده بیش از حد از آفت کشهای شیمیایی هستند. ایمیداکلوپراید و آبامکتین از جمله آفتکشهای بسیار پر مصرف برای کنترل آفات گلخانهای در ورامین استان تهران هستند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر برخی فعالیتهای خانگی نظیر نگهداری در یخچال (به مدت 48 ساعت)، غوطه وری در آب (5 ساعت) و ترکیب این دو تیمار بر کاهش میزان باقیمانده آفت کشها در دو سبزی پر مصرف خیار و گوجهفرنگی بود. نمونه برداری از سه گلخانه از هر محصول و به صورت تصادفی در شهرستان ورامین استان تهران انجام گرفت. باقیمانده آفتکشها با استفاده از روش کچرز (QuEChERS) استخراج و با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) مجهز به آشکارساز فرابنفش و ستون C18 (250 × 4.6 mm) اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که محصولات بیش از میزان حداکثر باقیمانده مجاز این آفتکشها آلودگی داشتند. اگرچه در بیشتر موارد تیمار نگهداری در یخچال بیش از تیمار غوطه وری در آب باعث کاهش باقیمانده آفت کشها شد، ولی ترکیب این دو تیمار پاکسازی بیشترین تاثیر را در کاهش میزان آلودگی محصولات به آفت کشها داشت. بر اساس نتایج، تیمار نگهداری در یخچال و غوطه وری در آب میزان باقیمانده آفتکش ایمیداکلوپراید را حدود 3/91 و 2/60 درصد در خیار و گوجه فرنگی کاهش داد. همچنین این تیمار میزان باقیمانده آفتکش آبامکتین را در خیار و گوجه فرنگی حدود 4/81 و 3/70 درصد کاهش داد. این یافتهها نشان داد که برخی راه حلهای ساده، قابل دسترس و خانگی میتوانند به طور چشمگیری در کاهش باقیمانده این دو آفتکش پر مصرف موثر واقع شوند.
Greenhouse products are subject to contamination by pesticides used to control pests and diseases. Toxicity on human and non-target animals, destruction of environment, and bioaccumulation are just some of the problems caused by indiscriminate use of pesticides. Imidacloprid and abamectin are two widely used pesticides to control greenhouse pests in Varamin region (Tehran Province, Iran). The aim of this study was to determine the effect of some household operations including refrigerated storage (48 hours), immersion in water (5 hours) and combination of these two treatments on reduction of pesticide residues in two most freshly consumed vegetables, cucumber and tomato. Sampling was performed in three randomly selected greenhouses of each crop in Varamin. Pesticides residue were extracted from samples according to QuEChERS method and determined by High Performance Liquid Chromatography (HPLC) system equipped with UV detection and analytical column C18 (250×4.6 mm). Results showed that crops were contaminated more than maximum residue level of these pesticides. Although in most cases, refrigerated storage treatment reduced pesticides residue more than immersion in water, their combination was the most effective treatment. Based on the results, this treatment caused imidacloprid residues reduction of 91.3 and 60.2% and abamectin residues reduction of 81.4 and 70.3% in cucumber and tomato, respectively. These findings showed that some easy, accessible, and domestic solutions can dramatically reduce residues of these two common pesticides.<br>
Cucumber, HPLC, QuEChERS method, Tomato.
775
786
http://jast.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-23-21169-1&slc_lang=en&sid=23
R.
Khaghani
100319475328460083296
100319475328460083296
No
Faculty of Medicine, AJA University of Medical Sciences, Tehran, Islamic Republic of Iran.
Faculty of Medicine, AJA University of Medical Sciences, Tehran, Iran
M. A.
Mirhosseini
100319475328460083297
100319475328460083297
Yes
Department of Entomology, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Islamic Republic of Iran.
Department of Entomology, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
Y.
Fathipour
100319475328460083298
100319475328460083298
No
Department of Entomology, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Islamic Republic of Iran.
Department of Entomology, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran