Journal of Agricultural Science and Technology
Journal of Agricultural Science and Technology
JAST
Agriculture
http://jast.modares.ac.ir
1
admin
1680-7073
2345-3737
10.22034/jast
en
jalali
1397
4
1
gregorian
2018
7
1
20
5
online
1
fulltext
en
ریبوفلاوین پاسخ دفاعی علیه Pyricularia oryzae را به طور متفاوتی در ارقام اصلاح شده و محلی گیاه برنج القا می کند
Riboflavin Induces Different Defense Responses against Pyricularia oryzae in Improved and Traditional Rice (Oryza sativa L.) Cultivars
<span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">ریبوفلاوین (ویتامین </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">B<sub>2</sub></span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">) در رشد و نمو گیاهان و در بسیاری از فرایندهای احیایی که در پاسخهای دفاعی گیاهان نقش دارند، اثر گذارمی باشند. اندام هوایی دو رقم برنج اصلاح شده (فجر) و محلی (طارم محلی) با </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">غلظت های افزایش یابنده ای از ریبوفلاوین (0، 1، 5/1، 2 میلی مول) اسپری گردیدند و سپس در معرض آلودگی با قارچ </span></span><em><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">P. oryzae</span></span></em><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> قرار گرفتند. سپس اندام هوایی (برگها) در زمانهای مختلف صفر، 2، 4، 6 و 8 روز پس از آلودگی جمع آوری شدند</span></span> <span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">و فعالیت آنزیم هایی از قبیل پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز و فنیل آلانین آمونیا لیاز اندازه گیری شد. نتایج نشان داد، درصد گیاهان آلوده شده و اندازه بخشهای صدمه دیده برگها در رقم فجر بیشتر از طارم محلی بوده است. علاوه بر این، افزایش فعالیت آنزیم هایی از قبیل پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز و فنیل آلانین آمونیا لیاز در رقم فجر نسبت به رقم محلی مخصوصا در غلظت 2 میلی مول ریبوفلاوین نشان دهنده افزایش بالاتر مقاومت القا شده به وسیله ریبوفلاوین در رقم فجر نسبت به رقم طارم محلی می باشد. شدت باندهای ایزو آنزیمی پراکسیداز با وزن مولکولی پایین در هر دو رقم با افزایش غلظت ریبو فلاوین، افزایش یافته است در حالیکه غلظت بالای ریبو فلاوین منجر به تولید سه ایزوآنزیم در رقم فجر(</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">g, h, i</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">) و یک ایزوآنزیم در رقم طارم محلی</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">(f)</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> گردیده است.</span></span> <span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">در نتیجه گیری کلی، رقم فجر به قارچ بیماری زای </span></span><em><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">P. oryzae</span></span></em> <span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">حساسیت بیشتری </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">نسبت به رقم طارم محلی نشان داده است. علاوه بر این،</span></span> <span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">فعالیت آنزیمهای </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">POD</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">،</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">PPO</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> و</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">PAL </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">، افزایش شدت باندهای ایزو آنزیمی پراکسیداز و تولید ایزوآنزیمهای جدید دراثرافزیش غلظت ریبو فلاوین، نشان دهنده افزایش بالاتر مقاومت القا شده به وسیله ریبوفلاوین در رقم فجر نسبت به رقم طارم محلی می باشد.</span></span><br>
Riboflavin (vitamin B<sub>2</sub>) affects plant growth and development and participates in a variety of redox processes that affect plant defense responses. Two rice cultivars Fajr (improved) and Tarom Mahali (traditional) were foliar sprayed with increasing concentrations of riboflavin (0, 0.5, 1, 1.5 and 2 mM) and subsequently infected by <em>Pyricularia oryzae. </em>Then, leaves were collected at 0, 2, 4, 6 and 8 days after infection and activity of Peroxidase (POD), PolyPhenol Oxidase (PPO), and Phenylalanine Ammonia Lyase (PAL) were measured. Results revealed that lesion size and percentage of infected rice plants in Fajr was higher than Tarom Mahali. In addition, riboflavin-induced resistance was higher in Fajr than in Tarom Mahali due to higher activity of POD, PPO and PAL in Fajr than Tarom Mahali, especially upon exposure of plant to 2 mM riboflavin. The intensity of the bands of peroxidase isoenzymes with low molecular weight was enhanced by increasing concentrations of riboflavin in both rice cultivars, while elevated riboflavin concentration caused the synthesis of three new isoenzymes in Fajr (g, h, i) and one (f) in Tarom Mahali cultivars. It can be concluded that Fajr is more sensitive to infection of<em> P. oryzae </em>than Tarom Mahali. In addition, the activity of POD, PPO, and PAL enhanced intensity of peroxidase isoenzymes bands. Also, the synthesis of new isoenzymes by riboflavin showed that riboflavin-induced resistance was more effective in Fajr than in Tarom Mahali.<br>
برنج,ایزوآنزیم های پراکسیداز,فنل آلانین آمونیا لیاز,پلی فنل اکسیداز,
Fajr cultivar, Peroxidase isoenzymes, Phenylalanine ammonia lyase, Polyphenol oxidase, Tarom Mahali cultivar.
1071
1082
http://jast.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-23-17681-1&slc_lang=en&sid=23
T. A.
Aghajanzadeh
1003194753284600105819
1003194753284600105819
Yes
Department of Biology, Faculty of Basic Science, University of Mazandaran, Babolsar, Islamic Republic of Iran.
Department of Biology, Faculty of Basic Science, University of Mazandaran, Babolsar, Iran.
O.
Jazayeri
1003194753284600105820
1003194753284600105820
No
Department of Molecular and Cell Biology, Faculty of Basic Science, University of Mazandaran, Babolsar, Islamic Republic of Iran.
Department of Molecular and Cell Biology, Faculty of Basic Science, University of Mazandaran, Babolsar, Iran.