Journal of Agricultural Science and Technology
Journal of Agricultural Science and Technology
JAST
Agriculture
http://jast.modares.ac.ir
1
admin
1680-7073
2345-3737
10.22034/jast
en
jalali
1397
10
1
gregorian
2019
1
1
21
1
online
1
fulltext
en
انبارداری با سرما دهی و انجماد به منظور حفظ کیفیت کلی خرمای “Deglet Nour”
Chilling and Freezing Storage for Keeping Overall Quality of “Deglet Nour” Dates
<span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">در این پژوهش، کیفیت کلی خرمای </span></span><em><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">“Deglet Nour”</span></span></em> <span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">زیر تاثیر انبار داری در درجه صفر و 20 درجه سانتی گراد به مدت 30 روز با و بدون بسته بندی با هوای اصلاح شده (</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">modified atmosphere packaging (MAP)</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">) و نیز تاثیر انبارداری با انجماد در 20-،40-، و 80- درجه سانتی گراد به مدت 10 ماه وسپس نگهداری در 5 درجه سانتی گراد به مدت یک هفته، بررسی شد. بعد از دوره انبارداری، ویژگی های فیزیکوشیمیایی و کیفیت حسی، رشد میکربی، و آلودگی به پروانه </span></span><em><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">Ectomyelois ceratoniae</span></span></em> <span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">در خرما پایش شد. چنین مشاهده شد که درجه حرارت انبارداری تاثیر زیادی روی کیفیت کلی خرما داشت. حرارت صفر درجه سانتی گراد برای انبارداری خرمای تازه به مدت کوتاه یک ماه توصیه شد. روش </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">MAP</span></span> <span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">(6 kPa O<sub>2</sub>+ 12 kPa CO<sub>2</sub>) </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">تاثیر مثبتی روی حفظ کیفیت کلی خرما در 20 درجه سانتی گراد داشت.</span></span> <span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">با اینهمه، برای انبار داری به مدت طولانی (10 ماه در شرایط انجماد و سپس یک هفته در 5 درجه سانتی گراد) همه درجه حرارت های انجماد این آزمایش کیفیت کلی خرما را حفظ کرده و تفاوتی بین آن ها مشاهده نشد. از این قرار، به منظور کمینه کردن هزینه های کلی، درجه حرارت 20- درجه سانتی گراد به عنوان مناسبترین درجه حرارت برای انبارداری انجمادی به مدت طولانی در نظر گرفته شد. نتیجه اینکه این روش های سرمادهی و انجماد را می توان برای مصارف تجاری در مقیاس صنعتی توصیه کرد.</span></span>
The effect of storage at 0 and 20°C for 30 days with and without a passive Modified Atmosphere Packaging (MAP) and the effect of a freezing storage at -20, -40 and -80°C for 10 months followed by 1 week at 5°C on overall quality of <em>Deglet Nour</em> dates were studied. After the storage time, the physicochemical properties and sensory quality, microbial development, and moth infestation (<em>Ectomyelois ceratoniae</em>) of dates were monitored. It was observed that the storage temperature greatly affected the overall quality of dates. The 0°C was recommended for a short-term storage of fresh dates of one month. The MAP technique (6 kPa O<sub>2</sub>+12 kPa CO<sub>2</sub>) showed a positive effect on keeping overall quality of dates at 20ºC. However, for a long-term storage (10 months in frozen conditions plus 1 week at 5ºC), all freezing temperatures assayed kept the overall quality of dates and no differences were observed among them. In order to minimize the global costs, -20°C was considered as the most adequate temperature for a long-term freezing storage period. In conclusion, these chilling and freezing techniques could be recommended for commercial use at industrial scale.<br>
Cold storage, Commercial life, Date palm, Ectomyelois ceratoniae, MAP technique.
63
76
http://jast.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-23-17201-1&slc_lang=en&sid=23
M.
Jemni
1003194753284600224983
1003194753284600224983
Yes
Regional Research Center in Oasis Agriculture of Degache, Tunisia.
Regional Research Center in Oasis Agriculture of Degache, road of Tozeur Km1, 2260 Degache, Tunisia
J. G.
Ramirez
1003194753284600224984
1003194753284600224984
No
Postharvest and Refrigeration Group, Department of Food Engineering, Universidad Politécnica de Cartagena (UPCT), Paseo Alfonso XIII, Cartagena, Murcia, Spain.
Postharvest and Refrigeration Group, Department of Food Engineering, Universidad Politécnica de Cartagena (UPCT), Paseo Alfonso XIII, 48, 30203 Cartagena, Murcia, Spain
M.
Oton
1003194753284600224985
1003194753284600224985
No
Institute of Plant Biotechnology, UPCT, Campus Muralla del Mar, Cartagena, Murcia, Spain.
Institute of Plant Biotechnology, UPCT, Campus Muralla del Mar, 30202 Cartagena, Murcia, Spain
F.
Artés-Hernandez
1003194753284600224986
1003194753284600224986
No
Institute of Plant Biotechnology, UPCT, Campus Muralla del Mar, Cartagena, Murcia, Spain.
Postharvest and Refrigeration Group, Department of Food Engineering, Universidad Politécnica de Cartagena (UPCT), Paseo Alfonso XIII, 48, 30203 Cartagena, Murcia, Spain
K.
Harbaoui
1003194753284600224987
1003194753284600224987
No
Regional Center for Research in Field Crops, Beja, Tunisia.
Regional Centre for Research in Field Crops, 350, 9000 Beja, Tunisia;
A.
Namsi
1003194753284600224988
1003194753284600224988
No
Regional Research Center in Oasis Agriculture of Degache, Tunisia.
Regional Research Center in Oasis Agriculture of Degache, road of Tozeur Km1, 2260 Degache, Tunisia
A.
Ferchichi
1003194753284600224989
1003194753284600224989
No
National Agronomic Institute of Tunisia, Street Charles Nicolle, Tunis, Mahrajene, Tunisia.
National Agronomic Institute of Tunisia, Street Charles Nicolle, 43, 1082 Tunis, Mahrajene, Tunisia.