Journal of Agricultural Science and Technology
Journal of Agricultural Science and Technology
JAST
Agriculture
http://jast.modares.ac.ir
1
admin
1680-7073
2345-3737
10.22034/jast
en
jalali
1398
6
1
gregorian
2019
9
1
21
5
online
1
fulltext
en
تعیین اثر کود باکتریایی بر عملکرد و پارامترهای رشد گوجه فرنگی
Determination of the Effects of Bacterial Fertilizer on Yield and Growth Parameters of Tomato
<span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">در تولید محصولات کشاورزی، مصرف کود از اهمیت برخوردار است. تاکید این امر به ویژه بر کود آلی است که میزان عملکرد و کیفیت محصول را افزایش داده و در عین حال به محیط زیست صدمه نمی زند. در این پژوهش، اثرمصرف کود باکتریایی روی عملکرد و برخی پارامترهای کیفیت محصول دو کولتیوار گوجه فرنگی</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">(<em>Solanum lycopersicum L</em>.) </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">به نام های</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">Pala F1</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> و </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">Cevahir F1</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> در شرایط گلخانه بررسی شد. به این منظور، سه سطح غلظت ( 1، 3، و 5 میلی گرم در لیتر و یک شاهد بدون تلقیح) از دو کود باکتریایی متفاوت شامل کود </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">A</span></span> : <span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">Azotobacter spp. (1x10<sup>9 </sup>UFC)</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">، و کود </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">B</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">: مخلوطی از </span></span><em><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">Bacillus subtilis</span></span></em> <span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">و </span></span><em><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">Bacillus megatarium </span></span></em><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">(1x10<sup>9 </sup>UFC) </span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">در یک طرح آماری کاملا تصادفی در سه تکرار ارزیابی شد. تیمار ها یک هفته بعد از کاشت نشای بوته ها اعمال شد. محلول های آزمایش سه بار با فواصل 10 روزه به ریشه ها افزوده شد. اندازه گیری ها شامل میانگین وزن میوه ها، تعداد میوه در هر بوته، وزن میوه در هر بوته گیاه، طول و عرض میوه، کل مواد جامد محلول، </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:12.0pt;">pH</span></span><span style="font-family:b zar;"><span style="font-size:12.0pt;">، اسید اسکربیک، محتوای کلروفیل، عملکرد ماده خشک، و عناصر معدنی بود. نتایج حاکی از معنادار بودن اثر تیمارها روی پارامترهای رشد گیاه بود. درهمه تیمارها، کوددهی باکتریایی منجر به افزایش عملکرد و دیگر پارامترها شد. افزون بر آن، اثرات تیمارها روی محتوای عناصرمعدنی در میوه های گوجه فرنگی معنادار بود.</span></span>
Use of fertilizers is important in agricultural production. In particular, it is more focused on organic fertilizer that increases yield and quality of crops and is not harmful to environment at the same time. In this study, the effect of bacterial biofertilizers on yield and some quality parameters were analyzed in two tomato cultivars (<em>Solanum lycopersicum L</em>., cv. Cevahir F1 and Pala F1) in greenhouse conditions. Three different concentrations (1, 3, and 5 gL<sup>-1</sup> and control i.e. un-inoculated) and two different bacterial fertilizers including A: Azotobacter spp. (1×10<sup>9 </sup>CFU), and B: mixture of <em>Bacillus subtilis</em> and <em>Bacillus megatarium </em>(1×10<sup>9 </sup>UFC) were evaluated in a completely randomized design with 3 replications. The treatments were applied one week after planting of the seedlings. The solutions were given to the root zone of the plant and repeated 3 times at intervals of 10 days. Average fruit weight, fruit number per plant, fruit weight per plant, plant height, fruit width and length, total soluble solid, pH, ascorbic acid, chlorophyll content, dry matter yield and mineral content were evaluated on tomato. The effects of treatments were found significant on plant growth parameters. Bacterial fertilization increased yield and other parameters in all treatments. Besides, the effects of treatments were significant on mineral content of tomato fruits.<br>
Biofertilizer, PGPR, Plant development, Solanum lycopersicum L.
1227
1234
http://jast.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-23-24157-1&slc_lang=en&sid=23
A.
Dursun
1003194753284600225419
1003194753284600225419
No
Atatürk University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture, Erzurum, Turkey.
Agronomy and breeding of vegetable
E.
Yildirim
1003194753284600225420
1003194753284600225420
No
Atatürk University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture, Erzurum, Turkey.
Atatürk University, Agriculture Faculty, Department of Horticulture, Erzurum, Turkey
M.
Turan
1003194753284600225421
1003194753284600225421
No
Yeditepe University, Faculty of Engineering, Genetic and Bioengineering, Istanbul, Turkey.
Yeditepe University, Engineering Faculty, Genetic and Bioengineering, Istanbul, Turkey
M.
Ekinci
1003194753284600225422
1003194753284600225422
No
Atatürk University, Agriculture Faculty, Department of Horticulture, Erzurum, Turkey
Atatürk University, Agriculture Faculty, Department of Horticulture, Erzurum, Turkey
R.
Kul
1003194753284600225423
1003194753284600225423
No
Atatürk University, Agriculture Faculty, Department of Horticulture, Erzurum, Turkey
Atatürk University, Agriculture Faculty, Department of Horticulture, Erzurum, Turkey
F.
Parlakova Karagoz
1003194753284600225424
1003194753284600225424
Yes
Atatürk University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture, Erzurum, Turkey.
Ataturk University, Agriculture Faculty, Department of Horticulture, Erzurum, Turkey